RS - FBiH

Novih 150 km autoceste

Prijevoznici, kojima putna mreža najviše znači, pozdravljaju ove planove te ističu kako su uvjereni da će njihova realizacija donijeti i dodatne strane investicije u BiH.
Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2022. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja oko 150 kilometara autoceste počet će ove godine u BiH, od čega je skoro 90 km u Republici Srpskoj te 61,5 km u Federaciji BiH, potvrdili su nadležni.

Prijevoznici, kojima putna mreža najviše znači, pozdravljaju ove planove te ističu kako su uvjereni da će njihova realizacija donijeti i dodatne strane investicije u BiH.

"To je velika, pozitivna stvar. Svakoj zemlji bitna je infrastruktura, prvenstveno autoceste. Puno će to značiti za prijevoznike, pod broj jedan da što manje vozimo po ovim lošim cestama koje trenutno imamo, osim ovo nešto malo kilometara autoceste koji je izgrađen", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske.

On je istaknuo da su za prijevoznike trenutno sporne cijene putarina, koje su, kako tvrdi, najviše u okruženju, pa možda i šire.

"Apeliram na nadležne da pogledaju cijene u okruženju, pa možda i u EU. Kod nas su cijene najviše. Što se izgradnje novih kilometara tiče, to svakako pozdravljamo. Takve investicije i projekti nam zaista trebaju", rekao je Grbić za "Nezavisne novine".

Dušan Topić, direktor "Autoputeva Republike Srpske" izjavio je da bi tijekom 2022. godine trebala početi izgradnja skoro 90 kilometara autoceste u Srpskoj. Topić je naglasio kako su trenutno aktivna gradilišta dvije dionice autoceste na koridoru 5c, od kojih će na proljeće biti završena prva od petlje Tovira do Kostajnice, čija gradnja je počela prije dvije i pol godine.

"To je dionica duga 5,5 kilometara, koja uključuje i veliku petlju Tovira, koja je slična mahovljanskoj", rekao je Topić za Srnu. On je podsjetio da su prije mjesec dana službeno počeli radovi na drugoj dionici koridora, od Kostajnice do Putnikovog Brda, na entitetskoj granici, što predstavlja takozvanu obilaznicu oko Doboja.

"To je novih 5,5 kilometara. Dionica je interesantna jer imamo mnogo veće objekte, pa je samim tim gradnja skuplja", naveo je Topić. Dodao je kako je, kad je u pitanju preostali dio koridora 5c kroz Republiku Srpsku, izgledno da će se na proljeće početi sa radovima.

"To je dionica od petlje Tovira do Vukosavlja, odnosno entitetske granice na sjeveru. Dionica je duga 35 kilometara i za nju imamo gotovu projektnu dokumentaciju", istakao je Topić.

Govoreći o dionici autoceste od Rače do Bijeljine, Topić je istaknuo kako je raspisan javni poziv za izgradnju dionice duge 20 kilometara. Radovi na ovoj dionici, napomenuo je Topić, trebali bi početi početkom građevinske sezone, odnosno čim to vremenski uvjeti dozvole. Kada je o FBiH riječ, Elmedin Voloder, v.d. direktora "Autocesta Federacije BiH", naveo je kako je od 2016. do 2021. godina to poduzeće izgradilo 31,1 kilometar autoceste, od čega je pušten u promet 21 kilometar.

"U drugoj polovici 2022. godine planiran je početak novog investicijskog ciklusa vrijednog 1,95 milijardi maraka za izgradnju 61,5 kilometara autoceste. Radovi će prvo početi na dva strateška i najveća izazova - tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug - Mostar sjever, te dionice Medakovo - Ozimice i Ozimice - Poprikuše", izjavio je Voloder za federalne medije.

Kopirati
Drag cursor here to close