Udar na džepove

Novi Zakon smanjit će mirovine policajcima i profesorima za 200 KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 10:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O novom Zakonu o MIO/PIO koji nije dobio podršku u parlamentu, te će Vlada Federacije BiH raditi na njegovoj doradi podijeljena su mišljenja i u Zavodu MIO/PIO.

Dok ga jedni smatraju dobrim riješenjem, te ističu kako bi njegova primjena trebala doprinijeti stabilnosti ovog zavoda , a samim time i redovitoj isplati mirovina, drugi smatraju kako su to prazne floskule, te da je takav prijedlog zakona materijalno manjkav na što ukazuju brojni amandmani.

Prema tvrdnjama izvora Večernjeg lista iz Federalnog Zavoda MIO/PIO primjena takvog Zakona kakav je došao pred federalne zastupnike dugoročno bi stvori još veći broj socijalnih slučajeva u Bosni i hercegovini.  

“Obračun mirovina kakav je predložen u spomenutom prijedlogu Zakona povećao bi broj umirovljenika sa minimalnim mirovinama, a time i broj socijalnih slučajeva, umjesto da radimo suprotno”, kaže ovaj izvor.

Dodaje kako primjena spomenutog zakona donosi prosječno niže mirovine.

''Po ovom zakonu koji nije usvojen u Parlamentu, prosječno se smanjuju nove mirovine, što će se vrlo brzo odraziti na stanovništvo u BiH. U idućih pet do deset godina ćemo imati puno više umirovljenika s minimalnim mirovinama nego štoi ih imamo sada. Dobivamo socijalno društvo gdje će biti sve više umirovljenika s lošim materijalnim položajem umjesto da bude obrnuto'' smatra dalje izvor iz Federalnog zavoda MIO. Upozorio je i na smanjenje ostalih mirovina, do čega bi dovela primjena novog zakona.

''Prema izračunima koje smo mi radili, posebno bi bili ugroženo budući umirovljenici koji su mirovinu zaradili radeći kao policajci. Njima bi mirovine bile i za 200 KM manje, nego što bi bile po sadašnjem načinu obračuna. Slično bi prošli i prosvjetni djelatnici te veliki broj drugih budućih umirovljenika'', naglašava dalje.

Kada je riječ o financijskoj stabilnosti Federalnog zavoda MIO, on tvrdi da se to može postići isključivo preko Zakona o doprinosima i drugim zakonskim propisima te redovitom uplatom doprinosa. Upozorava i na dodatne obveze kojima ovaj zakon obvezuje Federalni zavod MIO.

''Ovaj Zakon nosi ogromne troškove koji se odnose na tzv. topličko liječenje koje nema veze s mirovinskim osiguranjem. To je stvar zdravstvenog osiguranja i to ne treba stajati u ovom zakonu. Također, zakon donosi obvezu snošenja troškova pokopa umirovljenika koji bi godišnje Zavod MIO sigurno koštali više od četiri milijuna KM'', kaže sugovornik.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je nedavno priopćila kako je donošenje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju glavni preduvjet za početak rješavanja problema u toj oblasti te da će što prije u proceduru uputiti inovirani tekst ovog zakona kako bi mogao na vrijeme proći pšarlamentarnu proceduru i biti usvojen do kraja 2017. godine.

Priopćeno je to nakon prošlotjednog sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i ravnatelja Federalnog zavoda MIO Zijada Krnjića, sa zajedničkim izaslanstvom udruga umirovljenika Federacije BiH, u kojem su bili predsjednik Skupštine saveza umirovljenika Federacije BiH Omer Omerefendić, predsjednik Upravnog odbora Saveza umirovljenika FBiH Avdo Rapa, predsjednica Udruge umirovljenika Sarajevske županije, Vesna Grgić, predsjednik Županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul i član Predsjedništva županijskih udruga umirovljenika u FBiH Slavko Katava.

Kopirati
Drag cursor here to close