5% od ukupnog prometa

Novi zakon o igrama na sreću: Kladionice i kasina na serveru Porezne uprave

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2014. u 10:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Novi zakon o igrama na sreću, koji je u pripremi u Federaciji Bosne i Hercegovine, stvara pretpostavke za višestruko povećanje prihoda koji će se ubirati po osnovu naknada od priređivanja igara na sreću na način da se predviđa obveza uplate mjesečne naknade u iznosu pet posto od ukupne uplate u igrama klađenja, kao i pet posto od ukupnog prometa kasina i automat klubova.

Propisani su također veći iznosi fiksnih naknada za izdavanje odobrenja, koje plaćaju priređivači igara na sreću, navode iz Federalnog ministarstva financija.

Detaljnije se uređuje cjelokupna procedura i uvjeti za izdavanje odobrenja na način da se propisuju stroži financijski, prostorni, tehnički i drugi uvjeti, koji moraju biti ispunjeni za  dobivanje odobrenja za priređivanje igara na sreću. Također su taksativno propisane i okolnosti pod kojim će se priređivaču oduzeti odobrenje.

Kao jedan od uvjeta za odobrenje, propisana je obveza dostavljanje uvjerenja nadležnog poreznog organa o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda.

Predviđena je uspostava sustava nadzora i kontrole cjelokupnog ostvarenog prometa priređivača igara na sreću. Propisuje se obveza da svi priređivači tih igara moraju imati centralni računarski sustav (server) za on line nadzor, koji će biti povezan sa serverom Porezne uprave.

Za razliku od odredbi važećeg zakona, predviđeno je da se za financiranje programa i projekata iz oblasti rada i socijalne politike, obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta, poduzetništva i obrta, osim dijela novca koji Lutrija BiH uplati po osnovu naknada za priređivanje klasičnih igara, izdvaja i 50 posto od sredstava prikupljenih po osnovu uplate naknada za izdavanje odobrenja ostalim priređivačima, kao i pet posto od ukupnog iznosa sredstava uplaćenih po osnovu naknade koju priređivači uplaćuju od svake uplate igrača.

Prijedlog zakona o igrama na sreću utvrdila je nedavno Federalna vlada i uputila ga u Parlament Federacije.

Kako je priopćeno iz Vlade, predloženim zakonom je precizirano da igre na sreću na teritoriji Federacije BiH organiziraju Lutrija BiH i pravne osobe registrirane za ovu djelatnost.

Igre na sreću mogu biti klasične (lutrijske), u kojima se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka, posebne u kojima to nije unaprijed utvrđeno, kao što su igre u kasinu, na automatima u posebnim klubovima i klađenja na sportske rezultate te druge stvarne neizvjesne događaje, kako je navedeno.

Prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju Federaciji BiH, a dio njih raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata udruga građana i humanitarnih organizacija.

Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću obračunava se i naplaćuje pri isplati svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću.

Porez na dobitke plaća se po stopi od deset posto na dobitke iznad 50  do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM.

Za isplatu dobitaka u klasičnim (lutrijskim) igrama koje priređuje Lutrija BiH jamči Federacija BiH, a za isplatu dobitaka u posebnim igrama jamče priređivači cjelokupnom svojom imovinom.

Zabavne igre (igre na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za videoigre, fliperima, bilijarima i drugim sličnim automatima koji se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima, nisu igre na sreću u smislu ovog zakona.

To nisu ni nagradni natječaji i nagradne igre koje priređuju pravne osobe radi propagande.

Ova vrsta igara može biti organizirana samo ako se sudjelovanje u njima ne naplaćuje posebno, ako se nagrade isplaćuju u proizvodima ili uslugama te unaprijed uplati šest posto od ukupne vrijednosti nagradnog fonda (po 1,5 posto Crvenom križu, "Caritasu", "Merhametu MDD" i "Dobrotvoru").  Pravila igre, uz prethodno odobrenje ministarstva, moraju biti objavljena u dnevnom tisku a ukupna vrijednost nagradnog fonda ne može prelaziti iznos od 200.000 KM, navedeno je iz Federalne vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close