Zdravstveni sustav

Novi ugovori za zdravstvene ustanove

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2013. u 15:50 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svezi primjene nove metodologije ugovaranja, na poziv Rade Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije ravnatelji bolnica i Domova zdravlja s područja HNŽ održali su sastanak na kojem je sudjelovao i dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.

Rade Bošnjak, direktor Zavoda uvodno je održao kratku prezentaciju o glavnim odredbama novih ugovora s kratkim osvrtom na trenutno stanje u oblasti zdravstva, kao i o modalitetu i mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi zdravstveni sustav na najkvalitetniji način mogao odgovoriti na zahtjeve svih korisnika.

Kratko izlaganje održao je i dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ ukazavši svim sudionicima na svjesnost činjenice kako u oblasti zdravstva uvijek nedostaje sredstava, također ukazujući na potrebu racionalizacije potrošnje i uvođenje većeg reda u sustavu zdravstva.

Nakon kratke video prezentacije nacrta ugovora u raspravu su se aktivno uključili i ravnatelji zdravstvenih ustanova te su dogovorene određene korekcije pojedinih članaka u tehničkom smislu.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak naglasio je da se novim modelom ugovaranja želi postići veća kvaliteta razine zdravstvenih usluga kroz orijentiranost na obiteljsku medicinu ali će se, rekao je, uvažavati i specifičnost pojedinih zdravstvenih ustanova.

Također, ugovorom s bolnicama, kazao je Bošnjak, od 1.srpnja, Zavod želi uvesti plaćanje po DRG-u do kada zdravstvene ustanove Zavodu trebaju dostaviti točne i pouzdane DRG ulazne podatke o akutnom bolničkom liječenju.

Na ovaj način, zaključeno je, doći će do značajnih ušteda u zdravstvenom sustavu, a s time i do proširenja prava osiguranim osobama, što je, složni su sudionici sastanka, svima u interesu.

Više informacija možete pronaći na www.zzo.ba

Kopirati
Drag cursor here to close