Poljska

Novi porez za velike maloprodajne trgovine zbog prometnih gužvi

Ako se nova vlada brzo formira, ti bi se zakoni mogli predstaviti još ove godine, a novi bi porez mogao stupiti na snagu početkom 2020. godine.
Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska planira uvesti novi porez za velike maloprodajne trgovine kojim neće oporezivati njihove prihode već neugodnosti koje gradovima te trgovine izazivaju, izjavila je poljska ministrica tehnologije i poduzetništva Jadwiga Emilewicz.

Taj se porez može zaračunavati zbog povećanog prometa koji generiraju velike trgovine i potrebnih ulaganja u ceste, rekla je u utorak ministrica tehnologije i poduzetništva za tamošnju radioteleviziju Radio Zet.

Ako se nova vlada brzo formira, ti bi se zakoni mogli predstaviti još ove godine, a novi bi porez mogao stupiti na snagu početkom 2020. godine, istaknula je Emilewicz.

Porez na prometna zagušenja zasigurno bi bio prihvatljiv za Europsku komisiju, rekla je poljska ministrica.

Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodajne trgovine, porezom na prihode s progresivnom poreznom stopom, obustavljen je ubrzo nakon uvođenja 2016. godine nakon što je Europska komisija izrazila sumnju u usklađenost toga poreza s propisima Europske unije, piše Hina.

Europski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU-a. Na tu odluku Europska komisija uložila je žalbu.

Oporezivanje velikih maloprodajnih trgovina, koje su često u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja iz kampanje vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine, podsjeća dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close