Mazanje očiju

Novi mostarski rondo – posljednji krug pakla

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2012. u 09:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se mostarska javnost hrani informacijama da će se na križanju Dubrovačke ulice i Ulice bleiburških žrtava zaokružiti novi rondo nakon mjeseci radova, prometnog kolapsa i kašnjenja, može se reći kako će put prema novom kružnom toku biti krug pakla.

Bio je to put prema krugu pakla tijekom rekonstrukcije, s rovovima preko otvorene trake prometnice i s istrošenim gumama umjesto normalne prometne signalizacije. No, bit će to i pakleni put i nakon dovršetka radova. Barem kada je riječ o pješacima.

Naime, uz pločnik na spomenutom dijelu mjesecima rekonstruirane ceste niti na jednom mjestu nije predviđena sadnja nekog drveta. Na pločniku od križanja kod Euroherca do ''novog rondoa'' nije predviđeno mjesto za neko novo stablo. Barem tako govori pločnik koji je asfaltiran u potpunosti.

Tako će od Mostarke do kraja ulice jedini hlad biti pohabani borovi iz zapuštenog školskog dvorišta i drvored pod kojim se godinama hladi auto-pijaca a da ju nitko ne makne.

S druge strane ulice, Mostarci će po užarenom asfaltu, jer za ovaj dio grada nisu predviđene magične pločice za pločnik, pješačiti pod ''otvorenim nebom''.

Kažu kako se starom jezgrom Padove može proći a da ne pokisnete niti da vas opali sunce jer su, zbog kišnih jeseni i ljetnog sunca, graditelji našli načina da lukovima i balkonima presvode ulice u dovoljnoj mjeri da se zaštite pješaci. No, Mostar, koji se toliko diči ćelopekom, čini se ne razmišlja previše unaprijed. Važno je navući asfalt, zakrpati cestu i čekati novu priliku da se ukaže potreba za rekonstrukcijom.

Šuplji slogan o gradu za pješaka, jednako šupalj kao i onaj o državi za čovjeka, pada u vodu, jer se na sve misli osim na pješaka. Zna to i stablo posječeno u Splitskoj ulici jer je smetalo parkingu!

Stabla ionako prave probleme. Smetaju prilikom parkiranja, lišće im opada pa se mora mesti, trebalo bi ga i zaliti, a tu i tamo netko bi stručan trebao provjeriti je li zdravo i treba li ga liječiti.

Za sve to negdje su predviđena sredstva, ili bi, u normalnom gradu trebala biti predviđena. Ovako, Mostar, opet ide u pogrešnom smijeru, maže oči pred izbore kojih nema i mijenja lice. Nagore.

Kopirati
Drag cursor here to close