Stručnjaci zabrinuti

Novi Bermudski trokut? Brodovi masovno nestaju na ovom području

Veliki problem leži i u činjenici da brodske kompanije kako bi uštedjele na novcu, često zapošljavaju posadu s niskim kvalifikacijama i iskustvom.
Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2018. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prošle godine u azijskih vodama nestalo je 85 teretnih i putničkih brodova, tako da stručnjaci sve više spominju nastanak novog Bermudskog trokuta.

Naime, šest od 10 najvećih gubitaka dogodilo se u blizini azijskih zemalja. Prema izvještaju kompanije za osiguranje, Allianz subsidiary Global Corporate & Specialty, vode oko južne Kine, Indokine, Indonezije i Filipina mjesta su jedne četvrtine svih gubitaka i nestanaka brodova.

Sve veći nedostatak sigurnosnih standarda

Kao glavni uzrok nesreća, a potom i nestanaka brodova stručnjaci ističu loše održavanje brodova ili preopterećenje pogotovo putničkih brodova, piše 100posto.hr.

Također, loše vrijeme, pogotovo oluje odigrale su veliku ulogu u nestancima brodova. No, kao jedan od velikih problema navodi se i nedostatak sigurnosnih standarda, ali isto tako i nedostatak provođenja pravila, pogotovo u Aziji. Najgore posljedice bile su 2016. godine kada je brod T. S. Taipei pukao na dva dijela nakon čega se napunio vodom kroz pukotinu na vratima broda.

Štede i zapošljavaju posadu s malim iskustvom

Zatim New Mykonos, brod od 81.000 tona, nasukao se na Madagaskaru u veljači te je potonuo nakon 10 tjedana i to je bio gubitak najvećeg broda u proteklih godinu dana, piše 100posto.hr.

Stručnjaci naglašavaju da problem leži i u tome što brodovi postaju sve veći, čime se stvaraju sve veći rizici za ukrcavanje, a druge strane veliki problem leži i u činjenici da brodske kompanije kako bi uštedjele na novcu, često zapošljavaju posadu s niskim kvalifikacijama i iskustvom.

Kopirati
Drag cursor here to close