Sjednica Vlade FBiH

Nove uredbe o zahtjevima za izdavanje energetske dozvole

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2014. u 21:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je u četvrtak Uredbu o postupku, kriterijima, formi i sadržini zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstruiranje postojećih proizvodnih postrojenja. Uredba je donesena jer aktualni Zakon o električnoj energiji u FBiH nije u dovoljnoj mjeri uredio problematiku izdavanja energetske dozvole.

Njezin cilj je osiguranje javnog, transparentnog i nediskriminatorskog postupka izdavanja energetske dozvole sukladno objektivnim i javnosti poznatim kriterijima. To je u funkciji promocije konkuretnog tržišta energije i stimuliranja ulaganja u elektroenergetski sektor, čime doprinosi sigurnosti opskrbe električnom energijom u Federaciji BiH, kao i sigurnosti i pouzdanosti elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine.

Kako je precizirano, pravna ili fizička osoba ne smije graditi nova ili rekonstruirati postojeća postrojenja za proizvodnju električne energije na teritoriji Federacije BiH bez predhodno pribavljene energetske dozvole. Zahtjev za dobivanje energetske dozvole podnosi se Federalnom ministarstvu energije, industrije i rudarstva u pisanoj formi i u formatu propisanom Uredbom.

Federalno ministarstvo će pri razmatranju voditi računa o usuglašenosti projekta sa Strategijskim planom razvoja elektroenergetskog sektora Federacije BiH i Prostornim planom Federacije BiH, Akcijskim planom korištenja obnovljivih izvora u Federaciji BiH, uključujući usuglašenost s odgovarajućim županijskim planovima i programima.

Svi podnositelji zahtjeva za dobivanje energetske dozvole dužni su Federalnom ministarstvu uplatiti jednokratnu naknadu za administrativne troškove obrade zahtjeva, u iznosu utvrđenom odlukom Vlade, uključujući i priloženu federalnu upravnu pristojbu.

Ako Ministarstvo zaključi da je zahtjev nepotpun i da ima nedostataka, te da su mu potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja, obvezno je da o tome pisanim putem obavijesti podnositelja zahtjeva i zatraži dostavljanje dodatnih informacija i podataka ili pojašnjenja, u roku ne dužem od trideset dana od datuma prijema.

Ministarstvo donosi rješenje o svakom podnesenom zahtjevu u roku od tri mjeseca od dana kada je obavijestilo podnositelja da je zahtjev kompletiran. No, kada to ocijeni potrebnim, razdoblje razmatranja zahtjeva može produljiti za još dva mjeseca. Ukoliko korisnik želi energetsku dozvolu prenijeti na drugu osobu, dužan je za to pribaviti odobrenje Ministarstva.

Ministarstvo uspostavlja i vodi registar izdatih energetskih dozvola koji se sastoji od evidencije o svim podnesenim zahtjevima i od svih spisa (predmeta) koji obuhvaćaju sve akte i priloge koji se odnose na isto pitanje i čine posebnu cjelinu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close