Korak naprijed, nazad dva

Novca nema, a kad zatreba - posudit ćemo ga od MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2016. u 06:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unapređenje poslovnog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta, jačanje realnog sektora i smanjenje administracije- glavne su stavke iz reformske agende. Ili... bi trebale biti.
Koliko nam je zaista poznata ta famozna reformska agenda, govori činjenica da ni same vlasti nisu dosljedne u onim stavkama za koje se, kako kažu, obavezuju ovim dokumentom, piše N1.

Primjer, smanjenje državne administracije. Prije nekoliko dana, točnije u četvrtak 30. listopada, Vlada FBiH je donijela odluku o smanjenju javne uprave Federacije za 150 uposlenika. Bio bi to dobar potez, da na službenoj stranici prije dva dana nije objavljen Javni natječaj za prijem 30 novih državnih službenika.

Korak naprijed, dva nazad. Zapošljavanje.

Svjetska banka je objavila Svjetsku ekonomsku prognozu za naredne tri godine i uviđamo da je rast BDP-a ove godine u odnosu na 2015.-u, umjesto ubrzao, kako su to vlasti i tada obećavale, usporio za 0,2% dakle sa 3 na 2,8%. Što to znači? Kolokvijalno nema novih radnih mjesta, a pretpostavke analitičara su da se pojedina radna mjesta u realnom sektoru i zatvaraju.

Dodatnim porezima, kao onaj na topli obrok i regres, direktan je put u povećanje sive ekonomije.

Obrazovanje ne prati potrebe tržišta rada, o značajnijim reformama se i ne govori.
S jedne strane mladi pakuju kofere i odlaze, možda bespovratno, a s druge strane kompanije se bore u pronalasku odgovarajućeg kadra. Ističu kako odgovornost snose i sami mladi ljudi, piše N1.

Neizostavan parametar u usporavanju privrednog rasta zemlje je i neustavni Referendum u Republici Srpskoj. Iako su političari uspjeli uvjeriti građane da povjeruju da se ovdje radi zaštiti nacionalnog interesa, vješto su uspjeli i odgoditi značajne investicijske odluke stranih ulagača koji, ako nisu znali, u tišini promatraju razvoj situacije.

U konačnici, Bosna i Hercegovina postala je nesigurno tlo za novi kapital, kao i za domaća ulaganja, nesiguran temelj za mlade ambiciozne inovatore, a svakako i napuknut krov za najugroženiju socijalnu grupu građana - umirovljenike. A, do nekih drugačijih vremena i možda novih ljudi, novac nije problem, jer novca nema. A, kada zatreba, jednostavno je - posudit ćemo ga od MMF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close