Tradicija duga 67 godina

Novalić-Schopper: Odnosi između BiH i Njemačke u stalnom usponu

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2017. u 13:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom njemačke savezne pokrajine Badem-Virtemberg na čelu s državnom tajnicom Therese Schopper kada je istaknuto da su odnosi između Njemačke i BiH u stalnom usponu i da imaju tradiciju dugu 67 godina.

Kako je rečeno odnosi među zemljama u stalnom su usponu kada je u pitanju gospodarska suradnja kompanija iz ove jugozapadne njemačke pokrajine i bh. poduzeća, a to se ogleda u projektima iz automobilske i uopće metalne industrije.

Na sastanku je bilo riječi i o sustavu obrazovanja u Njemačkoj, takozvanom dualnom obrazovanju, koje podrazumijeva da učenici po upisu stručne, tehničke ili poslovne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje ih, usporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavaju znanjem i vještinama potrebnim za praktični rad.

Ovaj vid edukacije primjenjuje se u većem broju europskih zemalja, ali su najpoznatiji i najuspješniji modeli Austrije i Njemačke, a na taj način obrazuju se kadrovi u skladu s potrebama gospodarska, pa je i nezaposlenost manja.

Federalni premijer Novalić je naglasio da treba razmotriti takva dobra iskustva, a što bi morala pratiti određena zakonska rješenja.

Značajan dio razgovora posvećen je europskom putu Bosne i Hercegovine pri čemu je istaknuto da će njemačka strana pružiti svaku vrstu pomoći u nastojanju da se BiH što prije pridruži zajednici europskih država kojoj po svim kriterijima i pripada.

''Vaš put k Europskoj uniji nećemo samo pratiti, već ćemo vam u tome i iskreno pomagati'', naglasila je tajnica Schopper.

Novalić je zahvalio na toj podršci i spremnosti za pomoć i suradnju u čemu će u skoro vrijeme biti poduzeti i konkretniji koraci, priopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close