#FadileOprosti

Novalić poručio: Građani žive dobro i rasipaju se!

Gospodarstvo / Flash | 20. 01. 2016. u 09:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se", rekao je premijer FBiH Fadil Novalić iznijevši mišljenje da građani ovog bh. entiteta žive dobro, prenosi N1.

Nepovjerljiv prema statistici, ovaj zaključak premijer FBiH Fadil Novalić je donio na osnovu vlastitog istraživanja, navodi televizija i dodaje kako je Novalić, da bi se uvjerio kako građani žive, zatražio je od jednog trgovačkog lanca popis deset najprodavanijih proizvoda.

"Na prvom mjestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom pivo, na osmom vino, a unutar toga, znamo da Bingo ne prodaje gorivo ili kartice za telefoniju. Saberimo promet telekom operatera to je milijardu maraka. I još goriva milijardu. U deset produkata, ako bi gledamo Bingovu ljestvicu, bilo bi samo 3 esencijalna", istaknuo je Novalić.

Tri esencijalna proizvoda: brašno, ulje, mlijeko zajedno koštaju 5 maraka, koliko i jedna kutija cigareta. Ako se vodimo ovom logikom onda je moguće da dio neesencijalnih proizvoda, u potrošačkoj korpi građana, cjenovno dominira. No, je li to znak da građani više kupuju cigarete nego ulje?, pita se N1.

Službena statistika kaže da građani tri četvrtine troškova ne mogu izbjeći. U mjesečnoj košarici od 1.569 KM, trećina se odnosi na hranu, 24 posto na troškove stanovanja i režije, a 15 posto na prevoz i komunikacije. Oko 15 posto se odnosi na druge proizvode kao što su duhan, rekreacija, obrazovanje i kultura.

Pri tome, građani BiH plaćaju najskuplju telefoniju u regiji.

"Puka činjenica je da je prosječna plaća 1.500 KM, da je prosječna mirovina 360 KM, da je plaća u realnom sektoru 650 maraka, da je prosječna plaća 800 KM, dakle sve to ne može pokriti ni osnovne troškove života, a onda nama premijer govori da se mi rasipamo. U isto vrijeme ta ista vlada pola proračuna potroši na plate administracije i na kupovinu službenih automobila koji koštaju kao 150 mirovina za čest mjeseci", rekao je Adis Arapović iz CCI.

No i službene brojke malo znače, kažu građani. Najbolji prikaz stanja su buvljaci. Tu građani kupuju hranu sa skoro isteklim rokom upotrebe. No, sve bi se to moglo promijeniti. Premijer Novalić najavljuje primjenu švicarskog modela kod određivanja mirovina i to na osnovu BDP-a.

''Da li to znači da će nam plaće biti švicarske ili možda cijene, nije precizirano'', navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close