Bajramovć

Novalić plaću svodi na minimalac

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2016. u 08:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neutemeljen je stav Novalića (premijera Federacije BiH, op.ur.) da će minimalna plaća koja se predviđa od 406 KM srušiti mala i srednja poduzeća. Ovo dokazuje da dosad većina tih poduzeća posluje u zoni sive ekonomije'', rekao je za Oslobođenje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH optuživši federalnog premijera da je neozbiljan.

''Dobro znamo da je ovo minimalna plaća, a nije osnovna plaća kao što je propisano definicijom Zakona o radu da je plaća sastavljena od osnovne plaće plus nadoknade na plaće, plus učinak koji su oni uveli kao novi pojam. Ovim njegovim izjavama on nas šalje u drugu krajnost, a to je da potvrđuje našu slutnju da će plaću svesti na minimalnu'', rekao je Bajramović dodavši kako je opasnija ta nedorečenost i mijenjanje svaki dan iskaza i ponašanja, te potpuna neozbiljnost koja ovako ozbiljan posao dovodi u pitanje.

''Daješ izjavu koja je, sad se ispostavilo, lažnog karaktera, jer nisi spreman ni 406 da daš, a kamoli 450-500'', rekao je.

Bajramović, između ostalog, kaže kako su u sindikatu došli do informacija da se prema radnom zakonodavstvu za oko 100.000 ljudi doprinosi uplaćuju na minimalnu plaću.

''Izjavama kojima premijer problematizira minimalnu plaću, šalje signale da će se i dalje kršiti zakon o doprinosima koji se isključivo veže na uplatu doprinosa na minimalac. I to je stimulacija sivog tržišta'', rekao je u intrevjuu sarajevskim novinama Bajramović.

Kopirati
Drag cursor here to close