Ali nije mu uspjelo

Novalić od direktora šest kompanija tražio novac za gradnju cesta

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2017. u 12:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić održao je prekjučer sastanak s predstavnicima šest javnih poduzeća, od kojih je tražio novac za gradnju brzih cesta, saznaje "Avaz". No, ovaj sastanak nije polučio željeni rezultat. Na sastanku su bili predstavnici „BH Telecoma“, HT-a Mostar, „Elektroprivrede BiH“, „Elektroprivrede HZHB“, „BH-Gasa“ i „Aerodroma Sarajevo“.

Smanjenje kapitala

Kako je rečeno za novinare Avaza, Novalić je tražio da se iz akumulirane dobiti poduzeća, odnosno iz stavke neutrošenih sredstava za investicije, izdvoje sredstva za financiranje brzih cesta, ali predstavnici kompanija odgovorili su mu da se radi o sredstvima koja služe za reinvestiranje u kompanijama.

''Ta sredstva mogu se uzimati samo ako bi se smanjio kapital pojedinih kompanija, u suprotnom bi se narušilo poslovanje pojedinih subjekata'', kazao je novinarima Avaza njihov izvor.

Zanimljivo je da je Novalić na sastanak pozvao predstavnike HT-a Mostar i 'Elektroprivrede HZHB', koji su negativno poslovali u 2016., te koji nemaju akumuliranu dobit.

Bez 'cestovnih' predstavnika

S druge strane, na ovom sastanku nisu bili predstavnici resornih kompanija za gradnju cesta, a to su "Ceste FBiH" i "Autoceste FBiH". Direktori ovih kompanija Ljubo Pravdić i Adnan Terzić kazali su novinarima da nisu pozvani na ovaj sastanak.

Direktor „BH Telecoma“ Mirsad Zaimović potvrdio je da je ovaj sastanak održan, ali da mu on nije mogao nazočiti.

''Kako mi je preneseno, od svih navedenih kompanija jedino je „BH Telecom“ u mogućnosti da izdvoji dio sredstava za financiranje cesta'', kazao nam je Zaimović.

On je potvrdio da je premijer zadužio svoju savjetnicu Aidu Soko da obiđe pojedine kompanije kako bi sakupila detaljne informacije o njihovim mogućnostima financiranja cesta u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close