Gubitak

Novac iz Hidrogradnje otišao prije stečaja

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2017. u 13:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da su sredstva usmjerena u pokretanje proizvodnje, od njih su isplaćeni članovi Nadzornog odbora Hidrogradnje, kaže Redžep Tufekčić.

Između uprave Hidrogradnje i predstavnika Sindikata ovog poduzeća prije nešto manje od godinu bio je potpisan sporazum kojim je postignut dogovor o prodaji osnovnih sredstava po odluci uprave, a po ponudi firme ŽGP d.o.o. Sarajevo - sve kako bi se pokrenula proizvodnja, prenosi Oslobođenje.

Nikakve koristi

Kako je navedeno u sporazumu, strane potpisnice su se dogovorile o načinu utroška sredstava dobivenih ovom prodajom. Prodaja je izvršena u dvije faze. Prva faza obuhvaćala je prodaju talpi, naknadu za prolazak u bazu Briješće i prodaju hidraulične prese, što ukupno iznosi 137.100 KM plus PDV. Ovim sredstvima trebala se isplatiti akontacija uposlenicima u Briješću, u ukupnom iznosu od 27.000 maraka, isplata akontacija za bolesne uposlenike u iznosu od 2.000 KM, uplata Vakufskoj banci od 50.000 KM, uplata Ministarstvu gospodarstva Županije Sarajevo od 40.000 KM, dok će preostali dio iz tranše od 18.100 KM uprava utrošiti prema utvrđenom planu koji je sastavni dio odluke o prodaji sredstava.

Prodajom sredstava drugom fazom u iznosu od 78.600 KM izmirile bi se akontacije za čuvarske službe organizacijskih jedinica Mostar i Čavljak.

Prema riječima predsjednika Sindikata ovog poduzeća Redžepa Tufekčića, radnici nisu vidjeli nikakvu korist od prodaje sredstava, a nije pokrenuta ni proizvodnja nego stečaj.

''Od prodaje materijala, umjesto da su se sredstva uključila u proces proizvodnje, isplaćen je Nadzorni odbor Hidrogradnje u cijelosti, potpisali su stečaj, a otpušteni radnici ovog poduzeća nisu naplatili 37 neisplaćenih plaća niti su im priznata potraživanja od stečajnog upravnika.

Njihov mandat je trajao u Hidrogradnji 24 mjeseca i za vrijeme njihovog mandata, ali i mandata prethodnog nadzornog odbora, načinjen je akumulirani gubitak veći od 70 milijuna maraka. Isplate prema članovima Nadzornog odbora su vršene putem nezakonitih cesija, jer je bankovni račun Hidrogradnje četiri godine bio u blokadi, što je predmet kaznene prijave i istrage Županijskog tužiteljstva u Sarajevu. Od prodaje su mogli sve da podmire, a oni još pozajmljuju od Begeda 35.000 KM da bi dali radnicima u Briješću po 500 maraka, navodi Tufekčić.

Podsjetimo, radnici nekadašnjeg giganta građevinske industrije više puta tražili su uvezivanje radnog staža, isplatu PIO/MIO osiguranja i plaže prosvjedujući ispred zgrade Vlade FBiH. U listopadu prošle godine i službeno je pokrenut stečajni postupak. Radnici su ranije najavljivali da će zatražiti “opoziv stečajnog postupka u Hidrogradnji, jer je sačinjen na neustavnom zakonu”.

U veljači ove godine i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su boravili u prostorijama poduzeća Hidrogradnja, u kojem su se zadržali nekoliko sati, a po prijavi Sindikata Hidrogradnje u vezi s kriminalom i korupcijom, te akumuliranim gubitkom od 100 milijuna KM.

Iz SIPA su kazali da su policijski službenici ove agencije u prethodnom periodu postupali po naredbi Županijskog tužiteljstva Sarajevo, koja se odnosi na vršenje određenih provjera u gospodarskom društvu Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close