Iluminacija

Noćna ljepota Stjepan grada u Blagaju

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2017. u 12:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija ''Stari grad'' Mostar je realizirala projekt Iluminacija Starog grada Blagaj (utvrda Herceg Stjepan grada) u Blagaju kod Mostara, priopćeno je.

Ovo srednjovjekovno utvrđenje koje je dio povijesnog područja - Stari grad Blagaj (Stjepan-grad) u Blagaju kod Mostara je nacionalni spomenik BiH.

Izvršena je iluminacija vanjskih zidina sa petnaest LED reflektora postavljenih na liticama oko utvrde, te je ovaj hercegov grad opasan tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima,(koji je zapravo bio gradska palača u kojoj je vladao Stjepan Vukušić Kosača) dobio još više na atraktivnosti i prezentaciji.

Povijesna i danas veoma posjećena turistička lokacija dobila je i svoju noćnu ljepotu koja je vidljiva i sa velike udaljenosti kada se prilazi Blagaju.

Sredstva su osigurana od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od 30.000 KM. Također, dio sredstava je osiguran iz granta Ministarstva civilnih poslova BiH za sufinansiranje projekata institucija kulture BiH u 2016. Godini u iznosu od 5.000 KM. Sredstva za dodatne radove u iznosu od 4.526,64 KM su obezbjeđena od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Nakon provedenog postupka javne nabave (konkurentski zahtjev) za radove na projektu "Iluminacija Starog grada Blagaj (utvrda Herceg Stjepan grada)", Ugovor je potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem "Amitea" d.o.o. Mostar dana 21.11.2016. godine. Vrijednost radova je 33.797,79KM (sa PDV-om). Nadzor nad izvođenjem radovana predmetnom projektu je obavljala IGH d.o.o. Mostar u vrijednosti od 1.490,00KM (sa PDV-om).

S obzirom da se u završnoj fazi radova došlo do saznanja da je potrebno izvršiti dodatne radove koji nisu bili obuhvaćeni prvobitnim ugovorom, a radi dosljednog izvršenja radova, pokrenuta je procedura pregovaračkog postupka bez obavještenja sa izvođačem.

Ugovor je potpisan 26.12.20216. godine, a vrijednost dodatnih radova iznosi 4.526,64 KM (sa PDV-om).

U skladu sa okončanom situacijom, izvedeni su slijedeći radovi:
- Svjetiljke-nabava i ugradnja LED reflektora;
- Mjerenja, atesti i podešanja;
- Zaštita-video nadzor;
- Zaštita-protivprovala.
-Radovi na osposobljavanju ADSL mreže.

Radovi na projektu "Iluminacija Starog grada Blagaj (utvrda Herceg Stjepan grada)" u Blagaju kod Mostara su završeni 28.12.2016. godine.

Komisija za pregled izvršenih radova, sastavljena od predstavnika investitora, nadzora i izvođača je 30.12.2016. godine izvršila pregled radova i konstatirala da su svi radovi izvedeni prema obimu radova i ugovorenim uvjetima, prema projektu u skladu sa važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima i normativima i obavezama koje proističu iz Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, te da se isti mogu primiti od strane investitora, priopćeno je iz agencije Stari grad.

Napomena: Prva faza projekta "Iluminacija Starog grada Blagaj (utvrda Herceg Stjepan grada) u Blagaju kod Mostara, koja je završena u aprilu 2015. godine, se može pregledati na web stranici www.asgmo.ba pod nazivom Vanjska rasvjeta zidina Stjepan grada.

Kopirati
Drag cursor here to close