INTERA

Njemačko izaslanstvo razgovaralo s predstavnicima Gospodarske komore grada Mostara

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2014. u 10:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko njemačko izaslanstvo posjetilo je u utorak Mostar te je, tom prigodom, u prostorijama Tehnološkog parka INTERA, održan sastanak s predstavnicima Gospodarske komore Grada Mostara.

Njemačko izaslanstvo, predvođeno zastupnikom u njemačkom Bundestagu Josipom Juratovićem, činili su članovi odbora za gospodarsku suradnju i razvoj njemačkog parlamenta: Heike Hänsel, Uwe Kekeritz, Peter Stein, i Anja Netterscheidt, kao i članovi predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH: ataše za gospodarska pitanja njemačkog veleposlanstva u BiH Frank Werner, sa suradnicima Sanjinom Purgićem i Jasnom Letić Bešović, priopćeno je iz Gospodarske komore Grada Mostara.

Prilikom ovog susreta predstavljen je projekt "Uvođenja sustava dualnog strukovnog obrazovanja na područje Hercegovačko-neretvanske županije", kao primjer uspješne suradnje Gospodarske komore Grada Mostara i njemačke regije Heilbronn-Franken.

Istaknuto je kako su dosadašnje aktivnosti usmjerene ka izgradnji sustava dualnog strukovnog obrazovanja na području HNŽ-a rezultirale stvaranjem pozitivnih odnosa između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva obrazovanja, pozitivnim odnosom strukovnih srednjih škola, ali i visokog školstva prema cijelom sustavu, te prepoznavanjem važnosti sustava za razvoj gospodarstva od strane poduzetnika.

U Gospodarskoj komori Grada Mostara ističu kako cijelu suradnju, koja traje nepune četiri godine, zahvaljuju Josipu Juratoviću, zastupniku u njemačkom Bundestagu, i Oliveru Durstu, vlasniku i menadžeru kompanije Maschinenbau Durst & Co. GmbH KG.

Predstavnici mostarske Komore istaknuli su i kako pred Bosnom i Hercegovinom stoje veliki izazovi, praktično u svim područjima društva. Stoga se jedino kroz ustrajnu suradnju i usmjereno smisleno djelovanje može postići poželjan rezultat, navodi se u priopćenju.

Upravo gospodarstvo i mladi Bosne i Hercegovine pokazuju kako, ipak, postoji snaga, volja i znanje za uspješan put ka Europi. Projekt dualnog obrazovanja pokazuje kako je društvo prepoznalo obrazovanje kao ključ uspjeha, istaknuto je tom prigodom.

Predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora Komore Grada Mostara Dalibor Miloš i Vlado Jerkić istaknuli su kako obrazovanje može pomoći oblikovati nove kadrove potrebne za izazove koji nas čekaju. Poručili su kako je obrazovanje temelj budućeg gospodarskog razvoja te alat koji može omogućiti da napokon sami pokušamo oblikovati europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Njemačke parlamentarce posebno je zanimalo viđenje gospodarstvenika o mogućem pravcu kretanja bh. društva nakon upravo održanih općih izbora. U razgovoru je istaknuto kako je važan stalni utjecaj međunarodne zajednice na političke elite u Bosni i Hercegovini, što bi trebalo rezultirati nužnim reformama i boljim funkcioniranjem društveno političkog sustava u BiH, navodi se u priopćenju.

Josip Juratović istaknuo je kako bi zemlje regije, bez iznimke, trebale dobiti jasnu viziju pridruživanja Europskoj uniji, jer bi se utvrdila jasna načela i kriteriji po pitanju reformi, ukupnog napretka i modernizacije čitave regije. U tom smislu i Bosna i Hercegovina bi, čim prije, kao zemlja kandidat za članstvo trebala započeti pristupne razgovore s Europskom unijom, a sami termin budućeg pridruživanja u tom je slučaju manje bitan, rečeno je na kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close