Kühne

Njemački investitor otvara nove mogućnosti zarade za poljoprivrednike

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2016. u 16:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici njemačkog veleposlanstva u Sarajevu i udruženja Wirtschaftsverein BiH danas su posjetili poslovnicu tvrtke Kühne u Kozarskoj Dubici.

Zajedno s načelnikom odjela za agrarnu politiku i međunarodnu suradnju Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Vladislavom Trifkovićem i predstavnicima općina te regije, obišli su zasađene površine i mogli vidjeti sliku dobrog rada zemljoradnika koji uzgajaju krastavce, te uspješne kooperacije. Oni nakon intenzivne obuke od firme Kühne, postižu dobre rezultate.

Svjetski poznati njemački proizvođač prehrambenih proizvoda Carl Kühne KG je u prošloj godini otvorio tvrtku-kćerku u Bosni i Hercegovini. Carl Kühne d.o.o., sa sjedištem u Kozarskoj Dubici i predstavništvom u Mostaru otvorilo je mogućnost zarade za više od 400 poljoprivrednih domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

Tvrtka Kühne isporučuje sadnice za krastavce, ugovorni partneri sade, uzgajaju i beru krastavce, koje na kraju tvrtka Kühne otkupi. Urod se onda transportira u Njemačku i tamo prerađuje. Kühne godišnje preradi oko 80.000 tona različitih vrsta povrća, od toga je samo u Njemačkoj "omiljenih" krastavaca-kornišona 30.000 tona.

Projekt je u prvim mjesecima imao podršku Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ). Tvrtka Kühne je, između ostalog, stavila na raspolaganje dva moderna stroja za kalibraciju krastavaca, sustave za navodnjavanje i gnojivo.

U 2015. godini su obiteljske tvrtke uključene u projekt ubrale 1.000 tona kornišona. U 2016. godini se računa sa udvostručenim prinosom. Planirano je i proširenje i na druge sorte povrća kao što je paprika, priopćeno je iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close