Pad

Njemačka ulazi u recesiju

"Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Njemačka u recesiji", upozorava predsjednik instituta IFO Klemens Fist.
Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2019. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka ulazi u recesiju - indeks poslovne klime koji izrađuje Ekonomski institut IFO pao je u kolovozu na 94,3 boda, sa revidiranih srpanjskih 95,8 bodova.

Istraživanje ovog instituta pokazuje da su očekivanja njemačkih biznismena osjetno pogoršana u kolovozu i da su sada na razini iz studenog 2012. godine.

"Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Njemačka u recesiji", upozorava predsjednik instituta IFO Klemens Fist.

On objašnjava da su kompanije daleko manje zadovoljne aktualnim stanjem, te da je pojačan njihov pesimizam u pogledu predstojećih mjeseci, navodi Srna.

Ako se procjene pokažu točnim, Njemačka će biti u recesiji prema normama ekonomistima koji je definiraju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva puta uzastopno.

Izvozno orijentirane njemačke industrijske tvrtke posebno su bijesne na američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog trgovinskih ratova i njegove politike koju vodi sloganom "Prvo Amerika", te zbog Brexita.

I istraživanje londonske kompanije "Market" pokazuje nisku razinu aktivnosti u njemačkoj ekonomiji, uz pad aktivnosti u industriji i posustajanje uslužnog sektora, prenose agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close