Privatizacija

Njemačka traži od Grčke da rasproda plaže

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2015. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na listi njemačkog tabloida Bild za privatizaciju kojom bi povjeritelji Grčke došli do novca, nalaze se plaže, marine, dva vladina aviona, 2.500 zgrada u vlasništvu Ministarstva kulture i više od 77.000 drugih nekretnina u vlasništvu grčke države.

Grčka RTV SKAI je danas objavila da Bild na naslovnoj stranici piše da bi se te nekretnine mogle uključiti u novi fond za privatizaciju čije je osnivanje naloženo prošlotjednim sporazumom Grčke i ostalih zemalja eurozone.

Spominjući da je američki magnat Warren Buffett nedavno kupio jedan otok kod Atene (kao i glumac Johnny Depp), list piše da su kandidati za prodaju državne plaže na Peloponezu, marine u Epidaurusu i na otoku Idri, luke Pirej i Solun, stadioni izgrađeni za Olimpijske igre 2004. i bivša američka vojna baza u Irakliju, na Kritu. Među predlozima za prodaju je i 14 grčkih regionalnih aerodroma.

Sporazumom Grčke i ostalih zemalja eurozone je predviđeno da se u novi fond za privatizaciju uključe državne nekretnine čijom bi se prodajom moglo doći do 50 milijardi eura, od čega bi polovina bila za refinanciranje banaka, četvrtina za otplatu državnog duga i četvrtina za projekte razvoja, prenose Nezavisne.

Službeno nije još utvrđen popis državnih nekretnina za prodaju jer se očekuje da će to biti dio budućih pregovora Grčke i njenih povjeritelja o novom, trećem paketu kreditne pomoći vrijednosti veće od 80 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close