Svjetska banka

Nitko u BiH nije svjestan veličine problema državnih poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2016. u 05:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica Ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova izjavila je kako se u BiH još nije dogodila reforma poduzeća u državnom vlasništvu.

"U ovoj oblasti smo počeli s analizom, jer nitko u ovoj zemlji nije bio svjestan veličine tog problema, čak nije bilo ni točnih podataka o broju poduzeća u državnom vlasništvu", rekla je Proskuryakova za Oslobođenje i dodala kako se s vlastima u BiH sagledava veličina ovog problema i što se može uraditi.

Navela je kako se do kraja travnja očekuje dogovaranje konkretnog projekta restrukturisanja željeznica.

"Obavili smo konsultacije s gospodarstvenicima iz privatnog sektora i oni su naveli tri ključne stvari koje ih sprečavaju da budu efikasni", rekla je Proskuryakova.

Prema njezinim riječima, gospodarstvenici iz privatnog sektora stavili su zamjerke na zaostajanje regulative poslovnog ambijenta, te teško zapošljavanje zbog rigidnog zakona o radu.

"Važno je također smanjiti porezno opterećenje, ovdje je ono jako visoko i skoro je isti iznos koji se daje ljudima neto, na ruke, i iznos za socijalne doprinose", zaključila je Proskuryakova.

Strategija Svjetske banke u BiH, odnosno okvira za partnerstvo s BiH za razdoblje 2016-2020. godine, ima za cilj smanjenje javnog sektora i povećanje njegove efikasnosti, te vraćanje ekonomije u ravnotežu.

Kopirati
Drag cursor here to close