Tržišna ekonomija

Nitko neće moći zaustaviti poskupljenja: Dizanje cijena ili nestašica proizvoda!

''... Nabavne cijene za veliki broj proizvoda porasle su u periodu od 5. ožujka do danas. Zbog toga, dobavljači ovih roba neće snabdijevati trgovinske lance ispod svoje nabavne cijene", navodi se u priopćenju iz Privredne komore RS-a.
Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2020. u 15:29 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neminovno je očekivati kako će se nabavne i proizvodne cijene za sve više artikala povećavati

Privredna komora Republike Srpske dostavila je danas predsjedniku Vlade RS, Radovanu Viškoviću, inicijativu za stavljanje izvan snage Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom je propisana mjera neposredne kontrole cijena na području RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovom Uredbom, koju je donijela Vlada RS, za pojedine proizvode propisuje se vraćanje cijena na prethodni nivo koje su zatečene u prometu i važile na 5. ožujak.

"Naime, na osnovu informacija koje smo dobili od trgovinskih poduzeća, a koja se bave maloprodajom prehrambenih proizvoda, zamrzavanje prodajne cijene na nivo od 5. ožujka prouzrokovat će nestašicu jednog dijela proizvoda u narednim danima. Broj takvih proizvoda će se povećavati ukoliko navedena Uredba ostane u primjeni. Razlog za to je činjenica da su nabavne cijene za veliki broj proizvoda porasle u periodu od 5. ožujka do danas. Zbog toga, dobavljači ovih roba neće snabdijevati trgovinske lance ispod svoje nabavne cijene", navodi se u priopćenju iz Privredne komore RS-a.

Dodaje se da je činjenica da RS uvozi većinu prehrambenih proizvoda, kao i da domaći proizvođači uvoze repromaterijal za proizvodnju, te je u skladu sa navedenim neminovno očekivati da će se nabavne i proizvodne cijene za sve više artikala povećavati.

To će za posljedicu imati da veliki broj artikala neće biti dostupan za nabavku u trgovinskim lancima, te da će se dogoditi ozbiljni poremećaji u ponudi prema krajnjim kupcima.

"U cilju prevazilaženja navedenog problema, predlažemo izmjenu Uredbe o ograničenju marži u prometu robe u pravcu dopune člana 2. Uredbe i proširenja liste proizvoda na koje se ista primjenjuje s proizvodima koji su obuhvaćeni Uredbom o vraćanju cijena na prethodni nivo, kao i da se osigura stroga kontrola njene primjene. Kako bi spriječili eventualne posljedice primjene Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo neophodno je hitno poduzeti mjere za rješavanje ovog problema", priopćeno je iz Privredne komore RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close