Pranje novca i terorizam

Nitko ne zna koliko je nevladinih udruga u BiH koje troše milijune

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 06:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti uopće ne znaju koliko je nevladinih organizacija registrirano u Bosni i Hercegovini. Prema nekih procjenama, taj je broj davno premašio 50.000.

Preko njihovih računa, iako bi trebale biti neprofitne organizacije, godišnje "pređu" milijuni maraka za različite "projekte". Dobar dio tog novca dolazi i iz budžeta s različitih nivoa vlasti, javnih kompanija... One su jedan su od razloga zašto je BiH na "sivoj" listi odjela Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i FATF-a.

Registar koji ne radi

Naše vlasti obećale su do kraja godine sastaviti sveobuhvatni registar nevladinih organizacija koje su registrirane na svim nivoima u BiH, a što je jedan od uvjeta za "skidanje" s te liste.
Iz Ministarstva pravde BiH priopćili su za Faktor da "ne raspolažu službenim podacima o ukupnom broju nevladinih organizacija registriranih pri nadležnim ministarstvima na svim nivoima u BiH".

Korak k sređivanju stanja napravljen je, istaknuli su, u suradnji s Europskom komisijom pa je uspostavljen "zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH".

''Ministarstvo je uspostavilo internetsku stranicu www.zbirniregistri.gov.ba na kojoj se mogu pretraživati podaci svih registarskih tijela u BiH koji su odlučili podatke iz svojih registara učiniti dostupnim ovom pretraživaču. Pretrage se mogu raditi po različitim osnovama, bilo da se radi o podacima na kojem nivou je određeno udruženje registrirano ili ima li više udruga registriranih pod istim imenom na različitim razinama u BiH, pa sve do toga tko su osobe ovlaštene za zastupanje ili gdje je sjedište udruženja koja je predmet nečijeg interesiranja'', kazali su u odgovoru za Faktor iz Ministarstva pravosuđa BiH.

I dok iz ovog ministarstva ističu da će "nadležna tijela vlasti imati bolju kontrolu nad djelovanjem rada udruženja, zaklada i drugih neprofitnih organizacija u BiH, posebno kad je riječ o dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za financiranje različitih programa i projekata ovih organizacija, kao i postupanja sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma" činjenica je da ta internetska stranica - uopće ne radi!

Brisanje iz evidencije

Na državnom nivou su trenutno registrirane ukupno 2.324 nevladine organizacije. Među njima je 2.029 udruga, 159 fondacija, 29 stranih međunarodnih fondacija, 59 stranih međunarodnih udruženja te 48 stranih i međunarodnih neprofitnih organizacija.

Međutim, nevladina organizacija može se registrirati na nivou entiteta i županije. Prema podacima od prije desetak godina, nevladinih organizacija registriranih na županijskom nivou koje su imale sjedište u Mostaru ih je tad bilo oko 900, a u Sarajevu dva puta više.
Zanimljivo, iz Ministarstva pravde BiH su kazali da je najčešća osnova brisanja iz Registra NVO-a koji oni vode "dobrovoljan prestanak rada udruge i fondacija".

Međutim, istovremeno navode da u uspostavljenom zbirnom registru (čija internetska stranica uopće na funkcionira) "još uvijek nisu posebno iskazani podaci koji se odnose na brisanje iz registra udruženja i fondacija, a postupak je tijeku".

Podsjetimo, sredinom prošle godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Tim izmjenama uvažene su preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Između ostalog, dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde, kao registarskom organu, dostavljaju financijske izvještaje radi objave na web stranici, čime se dodatno osigurava praćenje financijskih tokova novca. Na ovaj način unaprijedit će se sustav prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s preporukama Moneyvala.

Kopirati
Drag cursor here to close