Hladan Tuš

Ništa od višemilijunskih potraživanja dobavljača Tuša

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2016. u 13:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjeritelji tvrtke "Tuš Trade" Bihać u stečaju, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca "Tuš", koji se u listopadu 2014. naprasno povukao sa bh. tržišta i domaćim tvrtkama ostao dužan desetine milijuna maraka, neće uspjeti naplatiti gotovo ništa od svojih višemilijunskih potraživanja, pišu Nezavisne novine.

Ako dobavljači "Tuša" iz BiH budu i uspjeli nešto naplatiti, to će biti minimalan iznos, pošto "Tušova" kćerka tvrtka "Tuš Trade", koja im je i ostala dužna, nema imovine na sebi u BiH.

Uzrok svega toga, kako kažu sugovornici Nezavisnih, leži u nemaru bh. institucija koje nisu stale iza svojih gospodarstvenika i za dvije godine nisu poduzele ništa kako bi domaće tvrtke povratile svoja potraživanja.

Tužiteljstvo na potezu

Prema riječima  bh. dobavljača, iza "Tuša" u Sloveniji stoji država, dok iza njih u BiH ne stoji nitko, tako da se boljem ishodu ne mogu ni nadati.

Nedim Kalamujić, direktor kompanije "Intercamp" Sarajevo i predstavnik oštećenih kompanija, rekao je da je ključ svega kod Tužiteljstva BiH, koje je davno propustilo izreći zaštitne mjere, kao što su izmjene pravnog statusa dužnika-osumnjičenih, zabrana otuđenja imovine, ograničenje kretanja odgovornih osoba i druge.

"Prema informacijama koje imam, navodno je zatražena takozvana međunarodna pravna pomoć od slovenačke strane, u smislu dokaza za podizanje optužnice. Ali sve to ide sporo i postaje besmisleno daljim protekom vremena", rekao je Kalamujić.

Prema njegovim riječima, odgovoran je postupajući tužitelj, ali i glavni tužitelj Tužilteljstva BiH, kojem su, kako je rekao, preko Vanjskotrgovinske komore BiH i preko odvjetnika u više navrata slali urgencije.

"U Slovenji 'Tuš' duguje oko 400 milijuna eura, ali je tamo intervenirala država. Nije aktualna zadruga, kako se najavljivalo, već su banke napravile reprogram da bi slovenčko gospodarstvo naplatilo što više. 'Tuš' je i u Sloveniji pokušao sa stečajem, kao i u BiH, ali je visoka politika procijenila da su ipak i domaći gospodarstvenici važni. Kod nas je izostala reakcija nadležnih ministarstava, a prije svega Tužilteljstva BiH", naglasio je Kalamujić.

Gubitak nade

Dodao je da je od pojedinih dužnosnika u BiH, a pod utjecajem slovenačkog veleposlanstva, čak i ignorirana ideja o bojkotu slovenačke robe, koja bi bila neka vrsta pritiska.

"O sljedećim koracima razmišlja malo povjeritelja. Jedostavno je tako jer protekom vremena ljudi gube nadu. Od dužnosnika nitko ne radi ništa da im pomogne, samo gledaju sebe, a zaboravljaju ko puni državne kase", zaključio je Kalamujić.

Iz Tužiteljstva BiH su kratko rekli da rade na predmetu u vezi s "Tušom", ali da o tome ne mogu davati dodatne informacije.

Hasan Redžić, stečajni upravnik tvrtke "Tuš Trade", rekao je da su podnijeli tužbu za pobojne radnje, kako bi pokušali oboriti sumnjive ugovore "Tuš Tradea" posljednjih godina, kada je prodavana imovina.

On je ranije rekao da stečajna masa iznosi 50 milijuna maraka, što su i priznata potraživanja.

Podsjećamo da je "Tuš" u listopadu 2014. potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u BiH, obrazlažući to "prirodnim katastrofama", nakon čega je naprasno napustio bh. tržište.

Potom je "Tuš Trade" u BiH otišao u stečaj, te je podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, kao i protiv njihovih poduzeća u BiH - "Tuš" Bihać i "Tuš Trade" Bihać, zbog "osnovane sumnje za pokušaj gospodarskog kriminala i prevare u gospodarskom poslovanju".

Ključni trenutak u poslovanju slovenačkog tržnog centra u BiH dogodio se 2009. godine kada je "Tuš" osnovao "Tuš Trade". Naime, na "Tušu" je ostala sva imovina, dok se "Tuš Trade" bavio samo trgovinom u objektima koje je iznajmljivao upravo od "Tuša". Tako je "Tuš Trade", čiji je osnivački kapital svega 2.000 maraka, poslovao sa dobavljačima robe, na osnovu čega je godinama gomilao dugovanja prema njima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close