Nakon razgovora sa Abreu

Nikšić: Veći sam optimist

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2014. u 16:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu direktoricu Ureda Svjetske banke u BiH Anabelu Abreu koja se zanimala za provođenje razvojnih projekata i proces donošenja zakonskih rješenja čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja.

Posebno je istaknula činjenicu da se na vrijeme trebaju znati rokovi donošenja određenih rješenja kako bi se mogli odobriti aranžmani u okviru programa DPL (Zajam za razvojnu politiku).

Također, Abreu se zanimala i za tijek pregovora s predstavnicima MMF-a u pogledu nastavka stand-by aranžmana sa BiH i koja se pitanja još moraju riješiti.

Premijer Nikšić je istaknuo da je nakon današnjih razgovora koje je imao veći optimist u pogledu nastavka ovog aranžmana nego jučer, te da je aranžman za MMF-om svakako u uskoj vezi sa aranžmanima koje naša zemlja ima sa Svjetskom bankom.

Naglasio je činjenicu da su pozicije u okviru pregovaračkog procesa u ovom trenutku relaksiranije i da se ide ka pronalasku rješenja koja će zadovoljiti sve strane. Naveo je da je Vlada FBiH usvojila niz zakonskih rješenja o kojima se treba očitovati Parlament.

U okviru programa zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta, na čemu insistiraju i iz Svjetske banke, Vlada je u Proračunu za 2014. godinu po prvi put predvidjela deset milijuna maraka, što uz sredstva koja će izdvojiti Federalni zavod za zapošljavanje iznosi ukupno 27 milijuna KM.   

Aktivne mjere za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta bit će realizirane i putem Razvojne banke Federacije BiH kroz poticajne zajmove uz povoljne kamatne stope, istaknuto je na ovom sastanku. Direktorica Abreu bila je dosta optimistična u pogledu nastavka aranžmana s našom zemljom.

Kopirati
Drag cursor here to close