Energija

Nijemci obnovili Ramu i financiraju vjetroelektranu Mesihovina

Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2016. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonija povodom završetka projekta 'Rehabilitacija hidroelektrane Rama' upriličena je u četvrtak uz prisustvo njemačkog veleposlanika Christian Hellbacha, direktora KfW-a za Bosnu i Hercegovinu Matthias Rosen-Schmidt-a, kao i rukovodstva EPHZHB.

Njemačka je, kako je priopćeno njemačkog Veleposlanstva u BiH, ovaj projekt subvencionirala s preko sedam milijuna eura i preko KfW-a omogućila kredit s povoljnom kamatnom stopom u iznosu preko 10 milijuna eura.

Ovim sredstvima su elektrotehničke komponente hidroelektrane Rama rehabilitirane i modernizirane, kako bi se dugoročno postigao učinak snage 160 MW i povećala sigurnost.

Učinak ove hidroelektrane, koja je puštena u pogon 1968. godine je ovim osiguran za najmanje 20 sljedećih godina.

Ova prilika je iskorištena i kako bi se unaprijedio razvojni projekt 'Izgradnja vjetroelektrane Mesihovina'. EPHZHB kao nositelj projekta i Siemens kao isporučitelj su potpisali pismo prihvata („Letter of Acceptance“), na osnovu kojeg će KfW financirati vjetroelektranu s 22 rotorska kola ukupnog učinka 51 MW na lokaciji Mesihovina, općina Tomislavgrad.

Veleposlanik Hellbach je pozdravio činjenicu da je financijska suradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine na ovaj način urodila plodom.

''Time će za Bosnu i Hercegovinu biti unaprijeđen tako važan razvoj energetskog sektora iz obnovljivih izvora, koji i dalje nudi velike potencijale. Istovremeno Njemačka na ovaj način daje doprinos zaštiti klime'', navelo je nječako Veleposlanstvo u BiH i istaknulo kako je ukupno Njemačka do sada u Bosni i Hercegovini za projekte u okviru Financijske suradnje stavila na raspolaganje oko 750 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close