RS

Nijedna općina zadnje 22 godine nije imala pozitivan prirodni priraštaj

Kontrolirati migracije ne mogu kontrolirati ni mnogo razvijenija društva.
Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2019. u 13:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj (RS) u zadnje 22 godine nije u kontinuitetu imala pozitivan prirodni priraštaj, rekao je profesor Draško Marinković, predsjednik Centra za demografska istraživanja iz Banja Luke.

''Čak je i najveći grad u RS-u, u periodu od 2004. i 2006. godine, imao negativnu stopu prirodnog priraštaja i prema podacima za prošlu godinu Banja Luka ima svega 12 više rođenih u odnosu na broj umrlih, a Istočno Sarajevo svega troje više rođenih, dok su sve ostale lokalne zajednice zahvaćene prirodnom depopulacijom'', rekao je Marinković ističući da su migracije najveći problem, zbog odliva fertilnog radno sposobnog stanovništva.

Međutim, kontrolirati migracije, kako je dodao, ne mogu ni mnogo razvijenija društva što je veliki problem.

Uoči Konferencije o demografskoj politici u jedinicama lokalne samouprave, koju je organizirao Savez općina i gradova RS-a, on je rekao da općine opterećuje unutarnji migracijski saldo te ih svega 14 ima pozitivno kretanje između općina i gradova.

Kazao je da je utvrđeno da u većini općina postoji zainteresiranost za mjere populacione politike, ali da su sredstva koja se izdvajaju za te namjene dosta skromna i nema očekivanih rezultata.

''Na konferenciji će biti riječi o nematerijalnim mjerama, usklađivanju rada, roditeljstva i drugim mjerama iz domena drugih aktivnosti, koje lokalne zajednice mogu da urade samostalno ili sa susjednim općinama'', kazao je Marinković.

Programski analitičar Populacijskog fonda UN-a Željko Blagojević kaže da je neophodno mnogo raditi kako bi se izradila kvalitetna populacijska politika.

''Za početak, svaka općina može da otvori vrtiće za djecu, koji bi bili dostupni i onima koji žive i u gradskim i ruralnim sredinama'', rekao je Blagojević.

Naglasio je da nijedna populacijska politika ne daje rezultate odmah, već tek nakon dužeg perioda.

''Ne postoji nijedna mjera koja će da promijeni nešto za pola godine ili godinu-dvije'', kazao je on.

Načelnik Općine Višegrad i potpredsjendik Saveza općina i gradova Mladen Đurović je rekao da su u malim općinama, poput Kalinovika, najteža situacija, te da je ove školske godine upisano svega nekoliko mališana u prvi razred škole.

Kaže da se u Višegradu provode mjere populacijske politike za poticaj nataliteta te stipendiranje studenata.

To, dodao je, nije dovoljno, jer mlade ljude treba da zadrže radna mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close