Šefik Džaferović

Nije pošteno da netko ulazi u dužničko ropstvo

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2015. u 13:01 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović (SDA) kazao je da je napravljena velika nepravda građanima BiH i da nije pošteno da netko mimo propisane kamate plaća enormno velike rate kredita i ulazi u dužničko ropstvo.

On je to izjavio na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH komentirajući razmatranje zastupničke inicijative za uvrštavanje u dnevni red točke - "Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiran u obaveze u CHF i mjerama poduzetim za rješavanje ovih problema", koju je predložila zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.

'Država mora reagirati i to mora da bude nadležnost i državnog i entitetskog nivaa vlasti u BiH'' istaknuo je.

Također je dodao da će podržati ovu inicijativu, iako su regulatori bankarskog sektora na entiteskom nivou.

Naime, gotovo 10.000 građana BiH zasnovalo je kreditni odnos s bankama u BiH, a kojim su njihove obveze prema banci indeksirane u stranoj valuti - švicarski franak.

Motiv davatelja kredita je bio da ponudi nižu kamatnu stopu na kredite u odnosu na trenutne tržišne uvjete u BiH za kreditiranje u domaćoj valuti (KM) u slučaju BiH, i za one kredite koji se financiraju iz eura (fiksni tečaj KM).

Kopirati
Drag cursor here to close