Nitko ne plaća

Ni državu ne zanima tv-pretplata

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2015. u 14:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) od institucija BiH traži da iznađu efikasan način naplate RTV pristojbe, odnosno da osiguraju nesmetano financiranje Javnog RTV servisa.

Predstavnici Sindikata danas su u Sarajevu na konferenciji za medije kazali kako naplata RTV pristojbe konstantno opada čime se ugrožava program i egzistencija uposlenih te se dovodi u pitanje uloga i značaj koji BHRT ima u kreiranju demokratskog i pluralističkog društva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Denis Ferović podsjetio je da u travnju ističe petogodišnja obveza telekom operatera da prikupljaju RTV pristojbu, a naglasio je da se novi način naplate ne nazire.

Ukoliko Ministarstvo komunikacija i prometa ne počne rješavati taj problem, Ferović kaže da će sve funkcije BHRT-a biti dovedene u pitanje.

Također, istaknuto je kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je reforma Javnog RTV servisa i sustava obveza BiH prema EU koja je zaboravljena i koju ponovo treba staviti na dnevni red.

''Reforma prema kojoj Javni servis i sustav emitiranja treba postati moderan i održiv obveza je BiH iz Mape puta koju je davno pred vlasti BiH postavila međunarodna zajednica. Očekujemo da se u konačno rješavanje ovog pitanja trebaju uključiti i OHR i specijalni predstavnik EU'', kazao je zamjenik predsjednika Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić.

Istaknuo je kako je BHRT do sada, u više navrata, pokazao da može odgovoriti zadatku taočnog i profesionalnog izvještavanja, bez obzira na sve poteškoće.

Novinar BH Radija Mirsad Bajtarević kao jedno od rješenja menadžmenta izdvojio je smanjenje plaća uposlenicima ili čak stavljanje na ''minimalac''.

''To ne može biti realizirano u Javnom RTV servisu koji radi na osnovu Zakona o Javnom RTV servisu BiH i zato pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema'', naglasio je Bajtarević.

Kopirati
Drag cursor here to close