MOže se

Neznanje i politika stali ispred energetske efikasnosti

Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2016. u 20:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekt ''Savjetovanje o energetskoj efikasnosti u BiH'', zajedno s partnerima iz državnih i entitetskih institucija koje djeluju u energetskom sektoru, organiziralo je dvodnevnu konferenciju o energetskoj efikasnosti, u sklopu Trećeg međunarodnog sajma o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti u BiH, RENEXPO 2016.

U fokusu konferencije su bila pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, predstojeće obveze energetskog sektora BiH, ze uspostavljanje financijskog okvira za implementaciju akcijskih planova energetske efikasnosti u BiH.

''Energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije važne su komponente za kvalitetniju budućnost BiH. Otvoren razgovor o trenutnoj situaciji, ali i budućim investicijama i aktivnostima svakako doprinosi održivom razvoju BiH'', kazao je rukovoditelj komponente Projekta Goran Krstović.

Istaknuo je da BiH raspolaže velikim energetskim izvorima i da je jedna od malobrojnih balkanskih zemalja koje izvoze električnu energiju, ali da opskrba električnom energijom nije održiva.

Dodao je da zbog neefikasne upotrebe raste potrošnja električne energije, a drvo i ugalj kao goriva dovode do zagađenja zraka.

Na konferenciji je istaknuto da za promjenu ovakve situacije nedostaju politički okvir, smjernice i programi podrške, ali i znanje i praktično iskustvo na svim razinama od državnog do općinskog.

Naglašeno je da su umrežavanje i suradnja sudionika u ovome izuzetno važni.

Konferenciji su prisustvovali i međunarodni stručnjaci iz Europskog instituta za karakteristike zgrada BPIE iz Bruxellesa, kao i predstavnik Ministarstva razvoja Španjolske, koji su prenijeli značajna iskustva u okviru kreiranja strateških planova za obnovu zgrada, te regionalni stručnjaci koji su predstavili iskustava iz Hrvatske vezana uz poticanje efikasnosti u grijanju i hlađenju.

Konferencija o energetskoj efikasnosti pokazala je da BiH može uz kontinuiran rad i konstantan napredak u ovoj oblasti ostvariti brojne benefite od onih ekonomskih, poput ušteda ostvarenih u troškovima za energiju, kreiranja zaposlenja i podsticanja niza različitih aktera i usluga kroz čitav lanac vrijednosti, tako i onih društvenog i okolišnog karaktera, te je zaključeno da je dalji zajednički angažman i holističko rješavanje barijera na svim raznama vlasti u BiH neophodno za ostvarivanje ovog cilja.

Projekt Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) ''Savjetovanje o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini'' je na lokalnom nivou pružio asistenciju devet partnerskih općina u BiH sa ciljem ojačavanje lokalnih zajednica u provođenju zakonskih obaveza i mjera za poboljšanje energetske efikasnosti.

Prvi uspjesi, kao što su uštede energije i smanjenje emisija CO2, već su postignuti u općinama Bihać, Bijeljina, Gradiška, Laktaši, Livno, Prijedor, Travnik, Zenica i Zvornik.

Kopirati
Drag cursor here to close