Dovodni tunel

Nevesinje: Započeli glavni radovi na HE Dabar

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2016. u 19:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je u Zovom Dolu kod Nevesinja ozvaničio početak radova na izgradnji kapitalnog projekta 'Dovodni tunel HE Dabar' čija je vrijednost 112 milijuna maraka. Ovo je najveći hidroenergetski projekat koji se gradi ili je završen na području bivše Jugoslavije u posljednje tri desetljeća.

Predsjednik Dodik je naglasio da je ponosan na stručne ljude iz Elektroprivrede RS i Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koji su odlučili krenuti u ovaj projekat koji je od velikog značaja ne samo za Hercegovinu, nego i cijelu Republiku Srpsku.

"Veoma je važno što su sve dosadašnje investicije vezane za ovaj projekat osigurane iz vlastitih sredstava, bez bilo kakvih kredita", rekao je Dodik. On je istaknuo opredjeljenje Republike Srpske da se Elektroprivreda ne privatizira i da se nastavi sa gradnjom obnovljivih izvora energije koji će biti ostavljeni narodu na korištenje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da Republika Srpska prednjači u regiji po gradnji novih kapaciteta u energetici i drugim oblastima industrijske proizvodnje. "HE 'Dabar' je prvi u nizu projekata u Hercegovini, a uskoro kreću i aktivnosti na izgradnji hidroelektrane 'Buk - Bijela' što je potvrda da se aktualna vlast odgovorno odnosi prema svakoj regiji RS", istaknuo je Đokić.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić istaknuo je da je u prisupne ceste, dalekovod, vodovod i druge pripremne radove do sada uloženo oko 45 milijuna maraka, prenosi radio Nevesinje.

"Zahvaljujući ovom projektu, sve općine Istočne Hercegovine u svojim proračunima na godišnjem nivou imat će novi priliv novca, a samo općina Nevesinje će godišnje dobivati 1.250.000 KM", poručio je Mišeljić dodajući da će biti otvorena i nova radna mjesta.

Svečanom ozvaničenju početka radova na izgradnji dovodnog tunela HE 'Dabar' na lokalitetu Zovi Do, osim predsjednika Dodika i ministra Đokića, prisustvovali su predstavnici energetskog sektora, narodni zastupnici i veliki broj stanovnika općine Nevesinje. Vrijednost ukupne investicije iznosi 352 milijuna KM, a koncesija za izgradnju ove HE dodijeljena je gospodarskom društvu 'Hidroelektrana Dabar' Trebinje koje je 100 posto u vlasništvu ZP 'HE na Trebišnjici' Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close