Tužiteljstvo BiH formiralo predmet

Predmet protiv Senada Softića: CBBIH objašnjava - nisu pokrenuti istraga i kazneni postupak

Centralna BiH (CBBiH) je nakon informacije da je podnesena prijava, priopćila da je netočna informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika te banke vodi istraga od Tužiteljstva BiH.
Gospodarstvo / Flash | 15. 02. 2023. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine je na osnovu podnesene krivične prijave formiran predmet protiv guvernera Centralne banke BiH (CBBiH) Senada Softića'', potvrđeno je Feni iz Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva navode da vrše provjere navoda iz pomenute krivične prijave protiv Softića.

Iako nije precizirano o kojim krivičim djelima je riječ, pojedini mediji su objavili da se istražuje kupovina zemljišta u parku "Hastahana" u Sarajevu u kojem je Središnja banka BiH planirala graditi objekt za svoje potrebe.

CBBiH - ne provodi se istraga

Centralna BiH (CBBiH) nakon ove informacije je priopćila da je netočna informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika te banke vodi istraga od Tužiteljstva BiH.

U priopćenju navode da bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti kaznenu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog kaznenog djela a na istražnim organima je obveza da isto provjere.

Međutim, iz SBBiH navode i to da elementarno nepoznavanje razlike između ''provjeravanja navoda iz prijave'' i donošenje ''naredbe o provođenju istrage'' dovodi u zabunu širu javnost u BiH, čime se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad te institucije, te nanijeti reputacijska šteta, prikazujući Središnju banku BiH kao instituciju koja ne poštuje zakone, što u potpunosti odbacuju.

Odgovorni i profesionalni

Ističu da je SBBiH jedna od institucija u BiH koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako smo svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja.

U vezi s konkretnim predmetima koje pojedini mediji pominju, iz SBBiH naglašavaju da istražni organi vrše provjere navoda iz kaznene prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje kaznenog postupka.

Istraga i kazneni postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Središnjoj banci BiH, podvukli su iz SBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close