Blagdani ubrzali mirovine

Neradni a plaćeni dani RS koštaju dest milijuna KM po danu

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2015. u 10:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj i ove godine u siječnju će biti šest neradnih dana za zaposlene u entitetskoj i općinskoj administraciji te poduzećima i ustanovama.

Ako se neradni dani "spoje" s vikendom, na posao neki neće sve do 15. siječnja.

Nakon 1. i 2. siječnja, standardno novogodišnjih neradnih dana u RS-u, već sutra i prekosutra ne moraju na posao pravoslavni vjernici.

Naime, u skladu sa Zakonom o praznicima RS, vjerski praznik u tom bh.entitetu je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. siječnja i 7. siječnja, javlja Fena.

Potom je radni dan 8. siječanj, a ponovo neradni 9. siječanj.

Na obnovu Zakona o praznicima u RS-u, 9. siječanj, Dan RS je republički praznik i to je neradni dan.

Gsopodarstvenici upozoravaju

Iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave su potvrdili da u dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Ukoliko se nastavi dosadašnja praksa, i 14. siječanj, kada se proslavlja pravoslavna nova godina, odlukom Vlade RS-a, bit će neradni dan u RS-u.

Gospodarstvenici su još ranije upozoravali da neradni, a plaćeni, dani u siječnju, negativno utječu na realni sektor.

Izračunali su da svaki dan plaćenog praznika nosi sa sobom opterećenje od deset milijuna KM u tom bh. entitetu.

Značajan broj zaposlenih u administraciji i javnim poduzećima u RS-u, neradne dane, spojene“ s vikendom, iskoristi i za zimski godišnji odbor, naravno plaćeni.

Neradni dani ubrzali mirovine

Za korisnike Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) Republike Srpske od danas počinje isplata prosinačkih mirovina.

Iako je isplata mirovina u RS-u bila svakog 10. u mjesecu, zbog božićnih blagdana i neradnih dana isplata počinje nešto ranije, potvrđeno je iz ovog fonda.

Prosječna mirovina u prosincu iznosi 337 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće, najniža mirovina za minimalni staž od 15 godina je 172 KM, dok je prosječna penzija za puni staž osiguranja 490 KM, što čini 59,4 posto od prosječne plaće u RS.

Za isplatu penzija potrebno je 79,5 milijuna KM u neto iznosu, odnosno 80,7 milijuna KM u bruto iznosu, prenosi Fena.

Isplatom iz Fonda PIORS-a obuhvaćeno je 249.279 korisnika penzionog prava.

Broj korisnika u prosincu, u odnosu na prethodni mjesec, povećan je za 812, a za 12 mjeseci uvećan je za oko 4.595 i taj broj je manji nego ranijih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close