Tužiteljstvo u akciji

Neplaćeni porez premašio 300 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2014. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dug po osnovi nenaplaćenog poreza na dodanu vrijednost premašio je iznos od 300 milijuna konvertibilnih maraka, proizlazi iz podataka koje je u ponedjeljak objavilo Tužiteljstvo BiH najavivši istodobno odlučniji obračun pravosuđa s utajivačima poreza.

Gotovo polovica tog duga na naplatu čeka skoro deset godina i nastala je prije nego što je 2005. godine uveden jedinstveni sustav kontrole naplate poreza na državnoj razini.

Ocijenivši to velikim problemom Tužiteljstvo BiH i Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) ranije ove godine formirali su posebni istražni tim koji bi trebao djelovati po uzoru na hrvatski USKOK.

Nakon uspostave tog zajedničkog tima u ovoj je godini naplata PDV-a za prva četiri mjeseca veća za 100 milijuna KM nego u istom razdoblju 2013., a u Tužiteljstvu BiH ocjenjuju kako je to izravan rezultat pokazane spremnosti države za procesuiranje utajivača poreza.

Glavni tužitelj BiH Goran Salihović i članovi tog tima u ponedjeljak su analizirali do sada prikupljene informacije o tvrtkama i institucijama koje i dalje duguju novac od PDV-a te je najavljeno kako će protiv odgovornih za neplaćanje uskoro biti pokrenut kazneni progon.

Istaknuto je kako se uskoro može očekivati procesuiranje deset velikih slučajeva.
Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno kako se poduzimaju intenzivne aktivnosti ne bi li se spriječilo da u nekim predmetima dođe do zastare potraživanja.

Predstavnici UNO BiH, pripremili su Tužiteljstvu BiH, dio tražene dokumentacije, koja se odnosi na porezna i carinska dugovanja, nakon čega će tužitelji iz Tužiteljstva BiH, analizirati materijal, kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivičnih djela u navedenom neplaćanju poreza, te će uslijediti i krivično gonjenje odgovornih osoba.

Među dužnicima postoje i entitetske institucije i poduzeća, pa će se fokus aktivnosti usmjeriti kako bi se otkrilo kako je došlo do nagomilavanja dugova kao i tko su odgovorne osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close