o subini BHRT-a

Nema zemlje koja teži EU, da nema stabilan javni servis

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2016. u 06:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Generalnoj skupštini europskih javnih servisa (EBU) koja se održava u Budvi izaslanici iz više od 50 zemalja pozdravili odluku Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojom je otpočet proces pronalaska rješenja za financiranje javnih servisa.

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre izjavila je za BHRT da nema zemlje u Europi, zemlje koja teži da postane članica Europske unije, koja nema stabilan i financijski održiv javni servis.

''Zato pažljivo pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini i zadovoljni smo što i ova naša članica može prenositi EURO 2016. Nadamo se da će prava rješenja uskoro biti pronađena'', rekla je Deltenre.

Generalni direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović naveo je kako je odluka Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kojom su u prvom čitanju usvojene izmjene zakona koje bi u konačnici trebale osigurati stabilno financiranje javnih servisa u BiH, naišla na veliko odobravanje članica EBU-a.

Otvarajući skupštinu EBU-a u Budvi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Rade Vojvodić naglasio je kako javni servisi treba da izvještavaju pravovremeno i objektivno, kako bi smirujuće djelovali na potencijalne konflikte stvaranjem pozitivnog javnog mišljenja.

''To je jedino moguće ako bude ostvaren ideal da javni servis financiraju svi, kako ga niko ne bi kontrolirao'', istaknuo je Vojvodić.

Istaknuto je da bi javni servis trebao omogućiti svim građanima, kao njegovim osnivačima, neograničen pristup informacijama i znanju kroz kvalitetu i različitost sadržaja, koji reflektira potrebe i očekivanja različitih segmenata javnosti, kako to preciziraju i međunarodni standardi, priopćeno je iz BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close