Ide zima

Nema više ugljena iz Tušnice

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2014. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prošlo je 120 godina da se ovakvo priopćenje nije davalo u javnost...'', navodi se objavi Rudnika ugljena Tušnica u kojoj stoji kako svojim potrošačima više nije u mogućnosti isporučivati ugljen.

U priopćenju za javnost koje je ispred Sindikata djelatnika ovog javnog poduzeća potpisao njihov direktor Niko Knez, navodi se kako rudnik Tušnica, koji je osnovan1888. godine, sam nije u mogućnosti pokrenuti proizvodnju u svojim pogonima.

Po riječima Kneza obratili su se Ministarstvu gospodarstva kao i Vladi ove županije za minimalnu novčanu pomoć. Na sve njihove zamolbe, upite, zahtjeve Vlada je ostala gluhonijema, pa su stoga uz ispriku odlučili obavijestiti potrošače s prostora Županije i šire da za ovu zimu nisu u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima za isporuku ugljena.

Po njegovim riječima, zahtijevali su od Ministarstva gospodarstva i Vlade da riješi probleme Tušnice na bilo koji način (tj. pokretanje proizvodnje, rješavanje radnog staža ili upućivanje djelatnika na Zavod za zapošljavanje), na što nisu dobili nikakav odgovor.

"Jedino objašnjenje za takvo ponašanje vladajućih jeste činjenica da nitko u zadnjih dvadeset godina nije zaposlen u Rudnik s višom i visokom stručnom spremom a da pripada jednom ili drugom HDZ-u“, ističe Knez.

To potkrepljuje činjenicom da nitko ni od članova uže obitelji iz Rudnika ugljena Tušnica ne pripada vladajućoj strukturi što je po njemu pretpostavka za nebrigu i opstojnost rudnika.

"Svi rudnici u Federaciji BiH su zbrinuti na način da su djelatnicima izmirene obveze iz radnog odnosa osim djelatnicima Rudnika “Tušnica”, koji ima 120 godina dugu tradiciju i koji je othranio mnoge obitelji, iškolovao mnoge stručne kadrove gdje pojedini i sada u zgradi Vlade zarađuju osobni dohodak“, tvrdi Knez.

Kopirati
Drag cursor here to close