uvjeti

Nema reformi bez kredita

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2015. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je uvjet da se usvoji reformska agenda, ratifikacija sporazuma o kreditu s Svjetskom bankom, na čemu RS već duže inzistira.

''Došli smo do vrlo prihvatljivije verzije te agende'', rekla je Cvijanović ističući da od te agende neće biti ništa ako se ne nastavi program zajma za politiku razvoja Svjetske banke DPL, jer je i provođenje agende na entitetima.

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodala da će Predsjedništvo BiH sutra samo informativno razmatrati reformsku agendu, te da je o tome u subotu razgovarala s predsjedavajućim Draganom Čovićem i da je rečeno da oni žele da daju podršku reformama.

Cvijanović je "nenormalnom situacijom“ nazvala to što ranije u parlamentu BiH nije ratificiran sporazum o kreditu sa Svjetskom bankom, optuživši SDS i Mladena Bosića da je stopirao taj kredit, jer nisu dovoljno upoznati s povoljnim programom zajma za politiku razvoja tzv. DPL.

''To su svakako pare koje pripadaju građanima. Govorimo o 35 milijuna ili 36 milijuna KM, koji trebaju pripasti proračunu za izvršenu reformu'', rekla je Cvijanović ističući da se nada da će taj kredit biti podržan te da žali "što se RS morala služiti svim i svačim“ da dođe do ratifikacije tog zajma. Žali što Bosić i SDS, kako kaže, sve ovo nisu na vrijeme shvatili.

Šire konzultacije s vlastima BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarali su danas u Tatianom Proskuryakovom o nacrtu novog Okvira partnerstva (CPF) koji definira aktivnosti Svjetske banke u Bosni i Hercegovini za narednih pet godina.

Proskuryakova je rekla da Svjetska banka pokreće šire konzultacije s vlastima u BiH o izradi nove strategije djelovanja u Bosni i Hercegovini. Naglasila je da je cilj Svjetske banke dobiti strategiju zajedničkog rada s bh. vlastima koja će biti utemeljena na analizama potreba, planovima vlada i iskustvu Svjetske banke.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio napore Svjetske banke, kazavši da je već uspostavljen partnerski odnos na mnogim projektima čija je implementacija u toku, a koji su od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuo je da je partnerstvo vlada u Bosni i Hercegovini s međunarodnim institucijama koje imaju neophodno tehničko znanje, iskustvo i fondove pravi put za ekonomsko ozdravljenje BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izrada strategijskog okvira partnerstva

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija Jelka Milićević, sa suradnicima, susrela se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šeficom Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatianom Proskuryakovom.
Najveći dio razgovora bio je posvećen izradi strategijskog okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke i Bosne i Hercegovine u narednih pet godina.

Proskuryakova je informirala ministricu Miličević da se ovaj Okvir priprema u konzultacijama sa bh. vlastima i na osnovu nedavno završene sustavne dijagnostike za BiH (SCD) koju je radila Grupacija Svjetske banke. SCD identificira ključne izazove i prilike za BiH kako bi zemlja postigla svoje razvojne ciljeve. Zaključeno je da se u velikoj mjeri preklapaju nalazi Grupacije Svjetske banke iz SCD-a sa onim što su prioriteti Vlade FBiH. Ministrica Miličević je kao prioritete posebno istakla poboljšanje poslovnog okruženja i zapošljavanje.

Obostrano je konstatirano da postoji visok stupanj suglasnosti vezan za prioritete koji bi trebali biti obuhvaćeni ovim strateškim okvirom, te kako će razgovori u narednom razdoblju biti nastavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close