Jednostavno

Nema politike, nema tv-pretplate

Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2016. u 14:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenje problema za stabilni način financiranja javnog RTV sistema u Bosni i Hercegovini i efikasnog ubiranja RTV pristojbe je u postizanju političkog dogovora svih ključnih političkih aktera, istaknuli su predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koji sudjeluju u radu dvodnevne Konferencije o ulozi i odgovornosti javnih radio-televizijskih servisa i parlamenata u demokratskim društvima, koja je danas počela u Pragu.

Bh. izaslanstvo čine predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedatelja Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, priopćio je Odjel za odnose s javnošću PSBiH.

Tijekom rasprave u okviru panela o javnom servisu i njegovom utjecaju na društvo i demokraciju istaknuto je vrlo teško i složeno stanje u tri javna radio-televizijska servisa u BiH, budući da je u posljednje vrijeme značajno urušen sustav naplate RTV pretplate zbog čega je i Javni RTV sustav doveden u pitanje.

Članovi bh. izaslanstva naglasili su da je potrebno postići konsenzus predstavnika sva tri konstitutivna naroda oko rješenja koja bi omogućila da svi budu zadovoljni načinom funkcioniranja, kadrovskim rješenjima i programskim sadržajima javnih servisa u BiH.

Osim ove teme, na dvodnevnoj konferenciji planirana je i rasprava o upravljanju javnim servisom, osiguravanju institucionalne i uredničke neovisnosti, te održivosti javnog servisa, kao i o ulozi i odgovornosti parlamenata u osiguranju slobode izražavanja i medija te suzbijanja govora mržnje.

Konferenciju, koju je organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE), otvorili su predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Češke Jan Hamaček, predsjednik Europske radio-difuzne unije (EBU) Jean Paul Philippot i predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informacijsko društvo Gülsün Bilgehan.

Kopirati
Drag cursor here to close