Dozvole

Nema gradnje u Tuzlanskom kantonu

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2016. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo tri općine s područja Tuzlanskog kantona od 1. siječnja mogu izdavati urbanističke suglasnosti za izgradnju stambenih i poslovnih objekata, dok 11 preostalih općina u ovoj županiji po zakonu neće na to imati pravo, izjavila je direktorica Zavoda za prostorno uređenje i urbanizam Tuzlanskog kantona Dragica Tešić.

Istaknula je kako su po važećim propisima sve općine bile dužne još 2008. godine izraditi i usvojiti svoje prostorne planove na temelju kojih se mogu izdavati urbanističke i građevinske dozvole za gradnju objekata.

''Dosad je svoj prostorni plan na vrijeme usvojila jedino općina Doboj Istok, sa zakašnjenjem su usvojili Gračanica i Tuzla, dok ostale općine nisu realizirale ovu zakonsku obvezu. Naime, ti su planovi trebali biti urađeni dvije godine nakon usvajanja Prostornog plana, a taj rok je davno prošao. S obzirom da nisu, neće moći izdavati suglasnosti za izgradnju stambenih i poslovnih objekata i to će biti veliki problem'', kazala je Tešić, uz napomenu da je rok za usvajanje ovih dokumenata četiri puta produžavan, te da s takvom praksom konačno treba prestati.

S obzirom na ove okolnosti, u općinama i Tuzlanskom kantonu u cjelini, najvjerojatnije će se nastaviti s bespravnom gradnjom koja je, inače, godinama veliki problem. U tome prednjači Tuzla u kojoj je, kako se pretpostavlja, nelegalno izgrađeno oko 12.000 objekata.

''U cijelom Tuzlanskom kantonu postoji više od 25.000 objekata izgrađenih bez potrebnih suglasnosti i građevinskih dozvola. Općinama je dat rok od godinu da usvoje prostorne planove i zabranjeno im je da izdaju urbanističke suglasnosti i rješenja za gradnju objekata mimo tih planova. Koliko znam, taj je rok istekao 31. prosinca 2014. godine'', izjavio je za Fenu profesor na Rudarsko-geološkom i građevinskom fakultetu u Tuzli i bivši ministar u županijskoj Vladi dr. Zvjezdan Karadžin.

U županijskom Zavodu za prostorno uređenje najavili su kako će o ovome stav morati zauzeti županijska vlada, kako posljedice mogućih problema ne bi osjetili jedino građani i pravni subjekti koji namjeravaju graditi poslovne objekte.

Kopirati
Drag cursor here to close