Prosvjedi i u Tuzli

Nekadašnji giganti, a danas..: 'Vlast nas je dovela do toga da nemamo šta jesti'

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2014. u 12:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici nekadašnjih gospodarskih giganata, odnosno tvornica 'Dita', 'Konjuh', 'Guming', 'Polihem' i 'Poliolchem' i ove srijede su se okupili pred zgradom Vlade TŽ, kako bi mirnim prosvjedom iskazali svoje nezadovoljstvo zbog stanja u kojem su se našli. Naime, radnicima prijeti ostanak na ulici, a kako kažu, od županijske Vlade, između ostalog, zahtijevaju da se pod hitno iznađu sredstva za pokretanje proizvodnje.

Time bi se spasilo čak tisuću radnih mjesta u 'Diti' i 'Konjuhu', s obzirom da je riječ o firmama u kojima je još uvijek moguće pokrenuti proizvodni proces. Sindikalni predstavnici ova dva poduzeća naglašavaju da ni po koju cijenu neće dozvoliti pokretanje stečajnog postupka, te su odlučni da svaki takav pokušaj spriječe, ako treba i nasilnim putem.

S obzirom da su već duži vremenski period bez bilo kakvih primanja, radnici pomenutih pet poduzeća zahtijevaju da se pod hitno svima isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 500 KM.

"Radnici 'Dite' se već tri godine bore sa brojnim nedaćama. Neuvezanog staža je za 50 mjeseci, 26 plaća je neisplaćeno. Već šest mjeseci mi čuvamo tvornicu u kojoj nema nikoga, a za koju je postavljen već stečajni upravnik. Prvo se mora riješiti radnopravni status radnika, pa tek onda tvornica može ići u stečaj. Mi smo imali koordinaciju firmi koje su pale prije 'Dite' i donesena je odluka da se pokušaju na jedno mjesto skupiti radnici poduzeća sa cijelog TŽ, a koja se nalaze u sličnoj situaciji kao i mi", kazao je predsjednik Sindikata radnika 'Dite' Dževad Mehmedović.

Promrzli uposlenici živiničkog 'Konjuha' kažu da više ne mogu opstati u situaciji u kojoj se nalaze. Brojne su neisplaćene plaće, radni staž također nije uvezan, a firma sve više tone u dubiozu. Kako ističu, posla je sve manje. Podsjećaju da vlasti provode svoj plan totalnog uništenja nakadašnjeg giganta u proizvodnji namještaja sa ovih prostora.

"Mi moramo napraviti veliki bum protiv ovih lopova koji vode ovu državu. Mi smo izvarani bezbroj puta, sve što je nekada bilo dogovoreno propalo je u vodu. Zasigurno je da moramo biti radikalniji jer je nama došlo do guše. Došli smo u situaciju da nemamo šta jesti", ogorčeno priča predsjednik Sindikata tvornice namještaja 'Konjuh' Mevludin Trakić.

Kažimo i to da ni ovim mirnim okupljanjem ogorčeni i promrzli radnici nisu postigli ništa, jer im se nitko od predstavnika Vlade TŽ nije obratio. S obzirom da ni ovaj skup nije urodio plodom, radnici su najavili novo, još masovnije okupljanje, u četvrtak pred zgradom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje će biti upriličena sjednica Skupštine TŽ. Tom prilikom pokušat će nametnuti održavanje tematske sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close