plus

Nekad najgora zemlja u Europi, sad grabi prema vrhu

Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2016. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irska se krajem 2015. približila planiranom uravnoteženju proračuna, jer su smanjeni troškovi skupog spašavanja banaka, dok su porezni prihodi porasli.

Vlada je prošlog mjeseca srezala prognozu proračunskog deficita za 2015. godinu na 1,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa ranije prognoziranih 2,1 posto, zahvaljujući ubrzanju rasta gospodarstva i većoj naplati poreza koji plaćaju irske filijale multinacionalnih kompanija, prenosi agencija Reuters.

Irska vlada sada poručuje da će prije ciljane 2018. godine eliminirati proračunski deficit, koji je prije šest godina bio najveći u eurozoni.

Budući da bi gospodarstvo Irske trebalo biti najbrže rastuće u EU i u 2016. godini, treću godinu zaredom, brokerske kuće prognoziraju da bi deficit mogao biti eliminiran već u ovoj godini.

Irska je u 2015. godini prikupila za 7,8 posto ili 3,3 milijarde eura više poreza od očekivanog, najviše zahvaljujući korporativnim poreznim prihodima i značajnom mjesečnom porastu poreza na dohodak i trošarina u prosincu, pokazali su službeni podaci, prenosi Poslovni.hr.

Istovremeno, vladina potrošnja je bila za 2,8 posto ili 1,2 milijarde eura veća od predviđene, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close