Zakon

Nedopustivo uplitanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2017. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne organizacije civilnog društva i grupe javnog zdravstva i kontrole duhana europskih i drugih zemalja, kao reakciju na nedavno otvoreno uplitanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH, uputile su otvoreno pismo predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću i predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari u kojem su izrazile zabrinutost vezanu za tu situaciju.

Potpisnice pisma, među kojima više od 30 organizacija, apelirale su na predsjedavajućeg Zastupničkog doma i predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH da prepoznaju obveze koje imaju prema Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana i pokrenu aktivnosti radi zaštite procesa donošenja odluka u Parlamentu FBiH od utjecaja lobiranja duhanske industrije, posebno u ovim, kako navode, ključnim trenucima dok je u toku procedura Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

U pismu je posebno naglašeno da je interakcija visokih razina vlasti, gdje između ostalih spadaju i parlamentarci, s duhanskom industrijom u vezi s pitanjem politika kontrole duhana nedopustiva jer predstavlja izravnu prijetnju za efikasne javno-zdravstvene mjere u oblasti kontrole duhana.

''Naime, član 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duhana predviđa obvezu zemalja potpisnica koja se odnosi na zaštitu politika za kontrolu duhana od komercijalnih i svih drugih interesa duhanske industrije te svaku interakciju donositelja odluka i duhanske industrije prepoznaje kao sukob interesa. Ovaj član predviđa da 'donositelji odluka mogu imati interakciju s duhanskom industrijom jedino u slučaju kada je to strogo nužno radi efektivnog reguliranja duhanske industrije i njenih proizvoda' te da takve interakcije kada su nužne, moraju da se provedu transparentno'', navodi se u pismu.

Potpisnice pisma izrazile su i posebnu zabrinutost zbog činjenice da je BiH među vodećim zemljama u svijetu kada je u pitanju prevalencija pušenja među odraslom populacijom dok istovremeno ima nedovoljno napretka u mjerama kontrole duhana i njihovoj efikasnoj implementaciji.

Podsjećaju da je BiH ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana još 2009., čime je na sebe preuzela obvezu da svoje zakone regulira s ovom konvencijom i stvori efektivne politike za kontrolu duhana, što dosad nije učinjeno. Inicijative za novi zakon su pokrenuta u oba entiteta, a nedavno učešće lobista duhanske industrije na zasjedanjima klubova naroda pri Domu naroda Parlamenta FBiH izazvala je oštru reakciju lokalnih i međunarodnih organizacija i grupa za javno zdravstvo i kontrolu duhana.

''Nažalost, Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj je zabilježeno uplitanje duhanske industrije u visoke razine vlasti. Ovakve i slične aktivnosti zabilježene su i u drugim zemljama svijeta, posebno kada se radi o smišljenim taktikama za usporavanje ili odgađanje donošenja efikasnih mjera za kontrolu duhana. Potpisnice otvorenog pisma izrazile su nadu da će Bosna i Hercegovina stati u red progresivnih zemalja koje su se uspješno obranile od uplitanja duhanske industrije u svoje institucije i zaštitile interes građana i javno-zdravstvenih politika koje spašavaju živote hiljada građana, priopćeno je iz Udruženja PROI.

Kopirati
Drag cursor here to close