Upozorenje Eko udruge

(Ne)briga za ekološku katastrofu: HE Mostarsko blato uništava rijeku Jasenicu

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2017. u 12:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekontrolirano i prekidano ispuštanje akumulirane vode iz Hidroelektrane Mostarsko blato, te prisilan prekid prirodnog toka rijeke Jasenice svakog dana, za rezultat ima potpuno suho korito i uništen životni okoliš, upozoravaju iz Udruge Eko Jasenica, Mostar.

''Ovakvi postupci, gdje HE Mostarsko Blato isključivo zbog zadovoljena potreba električnom energijom ne dozvoljava ribnim vrstama iz rijeke Neretve prirodnu migraciju koja se događa svake godine u zimskom razdoblju, za svaku osudu'', rekli su za Bljesak.info iz Udruge Eko Jasenica.

Potrebno je napomenuti da je prije izgradnje HE Mostarsko blato, korito rijeke bilo ispunjeno cijelu godinu, uz povremene izuzetke uslijed velikih sušnih razdoblja obično na kraju ljeta.

''Sadašnjom (ne)kontrolom, rijeka je pretvorena u protočni kanal koji presuši svaki drugi dan. Na ovaj način izazvana je opća ekološka katastrofa nekoliko ribljih vrsta koje ne mogu završiti prirodnu migraciju i mrijest'', upozoravaju iz ove Udruge.

O ovom problemu smo u proteklom tjednu kontaktirali i Elektroprivredu HZ HB Mostar, no do danas, unatoč obećanju, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close