Dennis Gratz

Ne smiju se skrivati imena zaposlenika u agencijama

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2017. u 12:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je pitanje zapošljavanja u federalnim agencijama nakon, kako se navodi u priopćenju za javnost ove stranke, afera u vezi sa zapošljavanjem bližih srodnika federalnog premijera Fadila Novalića i ministrice financija Jelke Miličević.

''Gratz je uputio pitanje Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH i Agenciji za bankarstvo FBiH, nakon čega su obje agencije odbile dostaviti informacije o svojim zaposlenicima, pozivajući se na Zakon o zaštiti  osobnih podataka BiH. Tako Agencija za bankarstvo nije dostavila ime nijednog od zaposlenih, dok je FIA dostavila imena samo 11, koji su dali suglasnost, od ukupno 123 zaposlena. U vezi s tim, Gratz je pronašao Mišljenje Agencije za zaštitu osobih podataka, koja ima zakonske ovlasti da tumači Zakon o zaštiti osobnih podataka. U tom Mišljenju – dan je jasan stav da ne postoji zakonska osnova da se skrivaju imena zaposlenika u agencijama'', priopćeno je iz Naše stranke.

Navode da je u slučaju kada je Centar za istraživačko novinarstvo tražio informacije o zaposlenicima Središnje banke BiH, Agencija za zaštitu osobnih podataka dala jasan stav da imena zaposlenih moraju biti dostavljena.

''Tek ukoliko se pored imena i prezimena, zajedno s funkcijom koju obavljaju, vrstom ugovora, datumom zaključenja ugovora i važnosti ugovora nalaze i drugi podaci koji prema Zakonu spadaju u osobne podatke, onda kontrolor zbirke mora tražiti suglasnost. Mi nismo tražili takvu vrstu podataka, već imena, prezimena, funkcije i vrste ugovora'', kaže Gratz.

U priopćenju za javnost se navodi da direktori FIA-e i Agencije za bankarstvo krše zakon, suprotstavljajući se javnom interesu, odbijajući da javnosti daju na uvid imena zaposlenih u ovim državnim agencijama, što je, kako ističu iz Naše stranke, nedopustivo narušavanje pravnog poretka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close