Šefik Džaferović

Ne odustati dok se ne povećaju trošarine

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2017. u 13:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno ne postoji parlamentarna većina koja bi podržala set zakona o akcizama, smatra predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

''Ipak, to ne znači da trebamo odustati od ovih zakona, jer su oni veoma važni za cijelu zemlju i sve njene građane. Oni trebaju doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje, jer će usvajanjem ovih zakona biti osigurana sredstva namijenjena za izgradnju autoputa, brzih i svih drugih cesta u zemlji. Kada okupimo parlamentarnu većinu koja će podržati ovaj set zakona, pitanje samih procedura bit će sekundarno, jer se mogu iznaći poslovničke mogućnosti koje će osigurati uvrštavanje ovih zakona u parlamentarnu proceduru. Mislim da je potrebno nastaviti razgovore o ovoj temi sve dok se ne pronađu rješenja koja će biti prihvatljiva za većinu u Parlamentu'', rekao je Džaferović, prenio je Faktor.

Prema njegovim riječima moguća su dva scenarija. Jedan je da negativan izvještaj Komisije bude odbijen te da se predložene izmjene zakona ponovo vrate spomenutoj komisiji na odlučivanje. Druga mogućnost je da bude prihvaćeno negativno mišljenje, što bi značilo da su predložene izmjene zakona odbijene.

Sve će zapravo zavisiti od toga da li će se zastupnici SNSD-a vratiti u skupštinsku salu u vrijeme glasovanja. Naime, kao i na svim prethodnim sjednicama, oni su napustili zasjedanje na početku rasprave o točkama dnevnog reda. Od njihovog prisustva i glasovanja će umnogome zavisiti hoće li negativno mišljenje Komisije biti prihvaćeno ili ne.

Ovim izmjenama predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 15 pfeninga po litru, kako bi se osigurao novac za vraćanje kredita namijenjenih za izgradnju autoputa na Koridoru Vc i drugih putnih pravaca u našoj zemlji.

Protivnici ovih izmjena tvrde da one predstavljaju novi namet i udar na džepove građana, tvrdeći čak da će taj novac biti iskorišten za popunjavanje budžetskih "rupa" iako su predstavnici Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija u BiH do sada višestruko isticali kako će se te dodatne trošarine koristiti isključivo kao sredstvo za vraćanje kredita namijenjenih cestogradnji, piše Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close