Vijeće ministara

Nastavljaju se aktivnosti na poboljšanju položaja poljoprivrednika

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2017. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u suradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH nastavit će aktivnosti radi postizanju dogovora u vezi s modelom IPARD operativne strukture, kao preduvjeta za korištenje pretpristupnih sredstava Europske unije namijenjenih poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Mogućnost korištenja EU fondova

Paralelno s uspostavom ove strukture u BiH trebaju biti pripremljeni i osnovni strateški dokumenti, i to Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine i IPARD program, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Mogućnost korištenja EU fondova za razvoj poljoprivrede i ruralnih oblasti za Bosnu i Hercegovinu, bila bi posebno značajna s obzirom na to da je njihov cilj jačanje konkurentnosti poljoprivrede zemlje korisnice, dostizanje standarda EU, kao i priprema i jačanje kapaciteta institucija za implementaciju politika koje su obavezne po stjecanju statusa člana EU.

Informacija o aktivnostima na uspostavi IPARD operativne strukture, koju je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, sadrži kronološki pregled aktivnosti za uspostavljanje IPARD operativne strukture koja usprkos intenzivnom višegodišnjem radu nije usuglašena.

Razvoj poljoprivrednog informaicjskog sustava

Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na pripremi Okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti na pripremi dokumenta 'Okvirne smjernice razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH" i dostaviti ga Vijeću ministara na usvajanje, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Donošenjem 'Okvirnih smjernica razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH' želi se stvoriti cjelovit pregled uloga svih nadležnih institucija i obveza koje proističu iz njihovih nadležnosti i trasirati put k uspostavi poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini usklađenog sa zahtjevima i regulativom Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close