BHANSA i BHDCA

Nastavlja se prepucavanje zbog ''nebeskog'' trošenja milijuna

Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2017. u 14:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) kategorički odbacuje sve tvrdnje koje je u svom priopćenju za javnost i dopisu upućenom institucijama BiH iznijela Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) na račun BHDCA i rukovodstva BHDCA, priopćeno je iz BHDCA.

Kako se navodi u priopćenju, radi se o zlonamjernoj zamjeni teza i izvrtanju činjenica o financijskim tokovima i financijskim činjenicama u vezi sa realizacijom ''Strategije razvoja sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH – BHATM projekat“ od strane BHANSA-e, s ciljem dezinformisanja institucija BiH i šire javnosti u svrhu diskreditacije BHDCA.

''Kako drugačije objasniti, nego neznanjem, nesposobnošću i zlom namjerom, navode BHANSA-e da BHDCA nije dostavila financijsku dokumentaciju, kada postoje dokazi da su BHANSA-i dostavljene sve fakture po kojima je vršeno plaćanje i pregleda plaćanja prema zaključenom ugovoru sa INDRA-om.

Naime, realizacija ugovora sa INDRA-om podrazumijevala je kupovinu opreme, njenu instalaciju na lokacijama u BiH, kao i školovanje, odnosno obuku kadrova za korištenje te opreme. Iz priloga uz ovo priopćenje jasno je vidljivo da se iznos sa kojim manipulira BHANSA odnosi na montažu (instalaciju) opreme i obuke osoblja u Španjolskoj i BiH, što nije moglo biti predmet carinskih faktura'', navode iz BHDCA.

U priopćenju se ističe kako je sve ovo u više navrata predočeno rukovodstvu BHANSA-e, a da "plasiranje dezinformacija od strane BHANSA-e ima za cilj preusmjeriti pažnju javnosti i institucija sa BHANSA-e na BHDCA".

''BHANSA time prikriva svoju odgovornost što imovina nije uknjižena, a na nju je, kroz Bazu troškova, povlačila sredstva na ime amortizacije i troškova kapitala. Po tom osnovu od 2011. godine naplatila je oko 20 milijuna KM. Kako i u koje namjene su utrošena navedena sredstva javnost nije upoznata s obzirom da nijedan financijski izvještaj o poslovanju BHANSA-e Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministata BiH, kao osnivači BHANSA-e, nisu razmatrali, a samim tim ni usvojili, a što je obaveza na osnovu člana 8. Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Naglašavamo da je BHATM projekt realiziran u skladu sa uvjetima i pravilima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i prilikom njegove realizacije poštovani su svi zakonski propisi u BiH'', priopćeno je iz BHDCA.

Iz Direkcije navode da su oni, kao i sam BHATM projekat, više puta bili predmet kontrole i revizije, kako od strane Ureda za reviziju institucija BiH (svake godine) i Revizije učinka na temu ''Kontrola zračnog prometa BiH“, tako i Parlamentarne skupštine BiH te da "BHDCA nikada, za razliku od BHANSA-e, nigdje nije navedena u negativnom kontekstu".

''Također, pozivamo sve nadležne institucije da još jednom provjere svu dokumentaciju vezanu za BHATM projekat i poslovanje BHDCA, ali i BHANSA-e. S ciljem zaštite osobnog ugleda, ali i ugleda i integriteta BHDCA, generalni direktor BHDCA će pokrenuti tužbu za klevetu protiv odgovornog lica u BHANSA-i'', navodi se u priopćenju za javnost BHDCA.

Kopirati
Drag cursor here to close