Računi

Naplaćuje li se naknada za obnovljive izvore energije po zakonu?

Gospodarstvo / Flash | 07. 07. 2014. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko upozorio Vladu Federacije i Elektroprivredu BiH da naknada za obnovljive izvore energije mora biti izbačena s računa za struju, dobio je odgovor da se to ne može napraviti, piše Dnevni avaz navodeći kako se građanima uzima veliki iznos novca nezakonito.

Uvidom u račun za struju, može se izračunati da naknada za obnovljive izvore energije iznosi najmanje 0,09 KM mjesečno, navodi Avaz i dodaje kako se ona povećava kako se potroši više struje. Ako se uzme da je prosječan iznos naknade 0,15 KM, građanima se tako godišnje iz džepa izvuče više od milijun KM, navode sarajevske novine.

U svom dopisu od 24. veljače ove godine Doko je zahtijevao skidanje ove stavke s računa za struju svakog potrošača te je oštro kritizirao ovakvu praksu Vlade te upozorio da se ona mora prekinuti, jer nema zakonske osnove da se naknada za obnovljive izvore energije naplaćuje građanima.

U odgovoru poslanom dva mjeseca kasnije Nikšić je istaknuo kako Doko nije u pravu, da je odluka zakonita i da Federalna vlada nije nadležna za mijenjanje zakona te da će stvar proslijediti Federalnom parlamentu na razmatranje.

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice Evropske unije, čija je BiH punopravna članica, u izjavi za Dnevni avaz je demantirao tvrdnje da se ova naknada naplaćuje od građana na zahtjev upravo ove institucije.

''Stvar je svake zemlje kako će razvijati obnovljive izvore energije. Točno je da ovaj vid proizvodnje struje ima veće troškove nego što su postojeće cijene na tržištu. Kako će se ta financijska razlika nadoknaditi, stvar je svake od država ponaosob. One same odlučuju o modalitetima'', rekao je Kopač.

No, ne slažu se svi da je riječ o nametu, pa je tako predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa ranije rekao kako je to normalno izdvajanje za poticanje korištenja obnovljive energije koje postoji u svim zemljama EU i kandidatima za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close