UNO

Naplaćen dug od rudnika Tušnica

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2016. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje je po prvi put na prostoru Federacije BiH u postupku prinudne naplate prodala vrijednosne papire (obveznice) koje su bile u vlasništvu jednog poreskog dužnika i tako zatvorila dug po osnovu PDV-a u iznosu od 190.652,32 KM.

Javno poduzeće Rudnici ugljena Tušnica d.o.o. iz Livna prema zadnjem izvještaju o dugu je imalo osnovni dug po osnovu neplaćenog PDV-a u iznosu od 178.322,30 KM, što je uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu iznosilo 190.652,32 KM.

Ovaj iznos je u potpunosti naplaćen u travnju 2016. godine putem prodaje zaplijenjenih vrijednosnih papira. Prodaja zaplijenjenih vrijednosnih papira izvršena je posredstvom kompanije UNIBROKER d.o.o. Sarajevo s kojim Uprava za neizravno oporezivanje ima zaključen ugovor. Ukupno je prodano 215.000 obveznica.

Podsjećamo, tijekom prošle 2015. godine UNO je na teritoriji Republike Srpske već započela prinudnu naplatu neizravnih poreza prodajom vrijednosnih papira.

Tada je kompanija “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora imala ukupan dug po osnovu neizravnih poreza 1,7 milijuna KM. U postupku prinudne naplate UNO je, između ostalog, upisala založno pravo kod Centralnog registra hartija od vrijednosti.

Radilo se o akcijama emitenta Banjalučka pivara a.d. Banja Luka, koje su bile u vlasništvu poduzeća “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora. Transakcija se desila posredstvom ovlaštenog brzovnog posrednika Monet broker iz Banja Luke, s kojim Uprava ima potpisan Ugovor o burzovnom posredovanju.

Ukupna količina dionica koja je tada prometovana iznosila je 91.688. Prodaja je izvršena u okviru redovnog burzovnog trgovanja po posljednjoj tržišnoj cijeni koja je ostvarena na Banjalučkoj burzi u iznosu od 1,16 KM. Ukupna vrijednost ostvarena po osnovu ove transakcije iznosila je 106.358,08 KM. Nakon prve naplate dugovanja po osnovu neizravnih poreza prodajom vrijednosnica Uprava za neizravno oporezivanje će ovu metodu prinudne naplate nastaviti koristiti i u budućnosti i na Banjalučkoj i na Sarajevskoj burzi.

Kopirati
Drag cursor here to close