Granica

Nakon tri godine zastoja: Napokon se gradi Ivanjica

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2017. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija i izgradnja novog međunarodnog graničnog prijelaz Ivanjica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske počela je danas, a prema rokovima iz ugovora potpuno novi granični prijelaz, čija vrijednost iznosi 1,7 milijuna KM, trebao bi biti otvoren u roku od šest mjeseci.

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH dr. Mire Džakule i načelnika općine Ravno Andrije Šimunovića, te gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

''Projekt izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Ivanjica urađen je u skladu sa svim standardima Europske unije kako bi zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor. Prijelaz će imati ukupno četiri traka, dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz. Prijelaz će biti urađen na način da će postojati dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila'', navodi se u priopćenju UNO.

Dodaje se kako će na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz biti smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti na ovom prijelazu.

''Rok za završetak izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanjica je 180 dana od početka radova. Vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaza Ivanjica ukupno je 1,7 milijuna KM i biće financiran iz proračuna UNO'', navodi se.

Inače, izgradnja novog prijelaza Ivanjca kasni gotovo tri godine i to zbog problema oko eksproprijacije zemljišta.

''UNO je odmah uspjela kupiti 2.500 četvornih metara, a sporno je bilo 700 četvornih metara gdje su postojala tri vlasnika s kojima se nikako nije mogao postići dogovor. Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim institucijama i po pribavljanju svih neophodnih dozvola za gradnju, danas je svečano obilježen početak radova. Po okončanju radova ovo će biti još jedan novi moderan granični prijelaz u vlasništvu UNO'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close