10 godina od kupovine

Nakon šest godina Talgo vlakovi krenuli na probnu vožnju od Sarajeva do Zenice

Gospodarstvo / Flash | 23. 08. 2016. u 12:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) danas su organizirale probnu vožnju Talgo vlakova na relaciji Sarajevo - Zenica.

''Pripreme za puštanje Talgo vlakova u promet su u završnoj fazi. To je ujedno kraj špekulacijama da ove kompozicije ne mogu prometovati na prugama u BiH. U skladu s odredbama Zakona o sigurnosti željezničkog prometa nužno je izvršiti probne vožnje koje će pokazati da su stvoreni svi tehnički preduvjeti za sigurno odvijanje putničkog prometa'', izjavio je Feni savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić.

Po završetku testnih vožnji, kako je dodao, očekuje se i uvođenje redovnih željezničkih putničkih linija na relaciji Sarajevo - Doboj, a u toku su pregovori i za uvođenje tih vlakova na međunarodnoj liniji Sarajevo - Zagreb.

Kadrić je naveo da će se, nakon završetka remonta pruge na dijelu Bradina, Talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice.

Uvođenjem Talgo garitura, kako je naveo, Željeznice FBiH imaju namjeru vratiti povjerenje putnika u korištenje željezničkog prometa imajući u vidu da je to najekonomičniji i najisplativiji vid prometa.

''Udobnost koja se nudi prije svega mladima, poslovnim ljudima i drugima, vjerujemo da će imati efekta i da će u budućnosti naši putnički kapaciteti biti osuvremenjeni ovim garniturama, te spojiti Sarajevo sa ostalim gradovima u zemlji, a očekujemo da će to u budućnosti biti i prema europskim destinacijama'', dodao je Kadrić.

Talgo garniture kupljene su putem robnog kredita od Vlade Španjolske 2006. godine, a u Bosnu i Hercegovinu su isporučene 2010. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close